Magazin > Film & Glasba & TV
48 ogledov

Indijski milijonar pometel s konkurenco

Zasedba filma Slumdog Millionaire je prepričala tudi združenje tujih novinarjev
1/32
Žurnal24 main
Slumdog Millionaire, Kate Winslet, John Adams in 30 Rock so zmagovalci letošnjih zlatih globusov, ki veljajo za dobro napoved za podelitev oskarjev čez dober mesec.
Slumdog Millionaire, zgodba o življenju mladega, revnega Indijca, ki tekmuje v kvizu Lepo je biti milijonar, nato pa ga osumijo goljufanja, je pometel z vso konkurenco. Film je bil nominiran v štirih kategorijah in v vseh štirih zmagal. Po mnenju združenja tujih novinarjev v Hollywoodu je postal najboljši film z najboljšim scenarijem. Nagradili so tudi režiserja Dannyja Boyla in skladatelja A. R. Rahmana, ki je napisal glasbo za omenjeni film. Slumdog Millionaire tako postaja veliki favorit za oskarje.

Druga velika zmagovalka večera je Kate Winslet, ki je premagala imena, kot so Meryl Streep, Angelina Jolie, Penelope Cruz in Marisa Tomei. Za vlogo April Wheeler, žene in matere, ki se sooča z osebno krizo v filmu Revolutionary Road, je prejela zlati globus za najboljšo igralko. Navdušila je tudi kot Nemka Hanna s skrivnostno preteklostjo v filmu The Reader in domov odnesla globus za stransko vlogo. "Leo, presrečna sem, da lahko stojim tukaj in ti povem, da te imam rada in sem te imela rada vseh zadnjih13 let," se je Kate zahvalila svojemu soigralcu iz filma Revolutionary Road Leonardu DiCapriu, s katerim sta osvojila srca gledalcev že v filmu Titanik. Zahvalila se je tudi svojemu možu Samu Mendesu, ki je režiral film, za "vsakodnevni pekel", skozi katerega sta morala z DiCapriem.

Mickey Rourke je za vlogo upokojenega profesionalnega rokoborca Randyja "The Ram" Robinsona, ki se pripravlja na zadnjo borbo z nekdanjim rivalom, prejel globus za najboljšega igralca. Rourke se je zahvalil svojemu menedžerju, ki je verjel vanj, ko je bil igralec že čisto na robu.

Nagradili Ledgerja
Po pričakovanju je nagrado za najboljšega stranskega igralca dobil Heath Ledger (Temni vitez). V njegovem imenu je nagrado prejel režiser filma Christopher Nolan: "V imenu vseh, ki smo delali s Heathom pri filmu Temni vitez, sprejemam to nagrado z mešanico žalosti in neverjetnega ponosa. Večno ga bomo pogrešali, a nikoli pozabili." "Presrečni smo zanj," je za revijo People dejal Heathov oče Kim Ledger, ki meni, da je čudovito, da so Heatha nagradili za vlogo v akcijskem filmu.

Zlati globus za najboljšo igralko v glasbenem filmu ali komediji je prejela Sally Hawkins za vlogo učiteljice Poppy v filmu Happy-Go-Lucky, med igralci pa je v omenjeni kategoriji slavil Colin Farrell za vlogo plačanega morilca, ki po težavni nalogi obtiči v Brugesu, v filmu In Bruges.

 

Lani samo izjava

Po letu 2007 so se v Los Angelesu na podelitvi zlatih globusov spet zbrali vsi, ki kaj pomenijo v svetu filma in televizije. Lani prireditve zaradi stavke scenaristov ni bilo, zmagovalce pa so razglasili na tiskovni konferenci.

Nagrade združenja tujih novinarjev v Hollywoodu veljajo za dobro napoved zmagovalcev na podelitvi oskarjev, ki bo 22. februarja.

Najboljša komedija je postala mojstrovina Woodyja Allena Vicky Cristina Barcelona, v kateri se tri ženske (Penelope Cruz, Scarlett Johansson in Rebecca Hall) zapletejo z istim moškim (Javier Bardem).

Najboljši tujejezični film je postal Waltz With Bashir, film o Ariju, ki poskuša odkriti resnico o svojem sodelovanju v prvi libanonski vojni.

Podelili so tudi nagrado za najboljši animirani film. Kot že na podelitvi nagrad kritikov pred nekaj dnevi je tudi tokrat slavila risanka Wall-E. Za najboljšo izvirno pesem je nagrado domov odnesel Bruce Springsteen, ki je prispeval pesem za film The Wrestler.

Nagrado za življenjsko delo Cecile B. DeMille je za svoj prispevek filmski industriji prejel Steven Spielberg.

John Adams in 30 Rock
Pravi uspeh je požela miniserija o življenju drugega predsednika ZDA Johna Adamsa, ki prikazuje življenje prvih 50 let po nastanku ZDA. Poleg globusa za najboljšo miniserijo je združenje tujih novinarjev nagradilo tudi oba glavna igralca Lauro Linney in Paula Giamattija, spregledali pa niso niti stranskega igralca Toma Wilkinsona.

Med humorističnimi serijami še vedno kraljuje serija 30 Rock, saj je odnesla vse tri nagrade v konkurenci humorističnih serij. Kipca za najboljša igralca sta namreč dobila Tina Fey in Alec Baldwin.

Anna Paquin, ki se je spomnimo kot male Flore v Klavirju, je dobila zlati globus za vlogo Sookie Stackhouse v televizijski seriji o vampirjih True Blood. Najboljši igralec v televizijski drami je Gabriel Byrne  kot terapevt Paul v seriji In Treatment, najboljša drama pa jeMad Men.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.