Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

InMusic: Država Hrvatov, Slovencev in Britancev

Zebra Dots
1/39
Benjamin Kovač
Včeraj se je končal največji hrvaški glasbeni festival InMusic, ki je, po podatkih organizatorja, privabil več deset tisoč obiskovalcev, večinoma (okoli 75 odstotkov) domačinov, na drugem mestu pa so že Slovenci in Britanci.

Idilična lokacija (če si lahko izraz izposodimo od Rock Otočca, ki je potekal vzporedno) ob zagrebškem jezeru Jarun je že sedmo leto zapored prava turistična atrakcija za ljubitelje aktualne glasbene scene. Posebnost letošnjega festivala je bila, da so si lahko določene nastope v živo prek portala YouTube ogledali gledalci po vsem svetu.

Četrtek v znamenju odpovedi Plan B, petek pripadal New Order

Prvi oziroma nulti dan, kot so ga poimenovali organizatorji, se je v četrtek začel z odpovedjo (bojda zaradi bolezni) nastopa britanskega zvezdnika Plan B, najbolj zagrete obiskovalce so nato zadovoljili Gorillaz Sound System s svojim multimedijskim šovom. Petkov večer je minil v znamenju sicer statičnih New Order s frontmanom Bernardom Sumnerjev (56) v svoji značilni (vsaj navidezno) nesamozavestni drži in klaviaturistko Gillian Gilbert (51), kot je na trenutke delovala tako sramežljivo, kot da je prvič na odru. Vseeno jim je občinstvo jedlo iz rok, največ odziva pa so doživeli seveda komadi Joy Division, kot je Love Will Tear Us Apart. Sumner je to, da so šele zdaj prvič obiskali Hrvaško, okrivil svojega menedžerja. Pred Orderji so občinstvo dodobra, prav po balkansko, ogreli izjemno dobro razpoloženi gypsypunkerji Gogol Bordello, ki so sicer dan prej nastopili na Rock Otočcu.

Zadnji večer udarno zaključili Franz Ferdinand

V soboto zvečer so festival InMusic zaključili britanski indierockerji Franz Ferdinand, ki so tu nastopili že tretjič (tokrat prvič kot headlinerji) in navdušili s komadi, kot je koncertni favorit Take Me Out, premierno pa so predstavili tudi nekaj novih pesmi iz prihajajočega, četrtega albuma. Pred njimi so že tako soparno klimo stopnjevali švedski Mando Diao, ki so v tej postavi po vsej verjetnosti nastopili zadnjič, zato je šlo morda za nekakšen zgodovinski trenutek, saj se bosta člana člana Björn Dixgård in Gustaf Norén posvetila novemu stranskemu projektu (skupaj z The Salazar Brothers) Caligola.

Edini slovenski bend pred maloštevilno publiko

World Stage so v petek zvečer odprli novi varovanci založbe Universal in edini slovenski bend na festivalu Zebra Dots (nekdanji London) - a žal le pred nekaj deset obiskovalci, predvsem zaradi nehvaležne zgodnje ure (17.15) in neznosne vročine. Kljub temu so nastop izpeljali profesionalno in suvereno. "Ne glede na število občinstva, je nastopiti na tako velikem festivalu zelo vznemirljivo in nam daje novih zagonov za prihodnost," je povedala pevka skupine Saša Danilova. Prostor pod tem drugim največjim odrom na festivalu so nato v bolj večernih urah dobro napolnil neofolkerji Dry The River, ki jih primerjajo z Mumford & Sons in s katerimi bomo objavili intervju v sobotnem Žurnalu.

Organizator: Zagreb otežuje delovanje festivala

Organizator InMusica Zoran Marić je povedal, da glede na to, koliko promocije festival naredi Zagrebu po svetu, bi pričakovali več finančne podpore od lokalnih oblasti, ki jim še zdaj zaračunava tudi najemnino za prizorišče. Spomnimo, da je festival začel s sponzorko podporo mobilnega operaterja T-Mobile, nato pa se je umaknil. "Nihče od nastopajočih ni imel kakšnih posebnih zahtev, sploh pa, ko pridejo v to vročino, si zaželijo samo še hladne pijače in sence," je še v šali izjavil organizator in dodal, da priprave na tako velik dogodek potekajo celo leto - edini počitek, ki si ga vzamejo je en mesec po končanem festivalu, nato pa se že lotijo priprav za naslednji InMusic. Intervju z njim bomo v celoti objavili v prihodnjih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.