Magazin > Film & Glasba & TV
91 ogledov

Inštrumenti namesto odpadkov

Eko Art V Kinu Šiška
1/5
Arhiv Eko Arta
Če ste se v nedeljo, na zadnji dan Slovenskega tedna glasbe, pomudili v Kinu Šiška, ste zagotovo naleteli na zanimiv projekt Eko Art, ki spodbuja inovativno žilico in predstavlja zanimiv pristop do (glasbene) umetnosti.

Barvno paleto barv kreativnosti, zabave, glasbe in inovativne izdelave različnih umetniških produktov bi z eno besede preprosto lahko opisali kot Eko Art. Gre za transnacionalno mladinsko pobudo v okviru evropskega projekta Mladi v akciji.

"Koncept projekta Eko Art je iz neuporabnega oziroma zavrženega materiala izdelati delujoče inštrumente," pojasnjuje vodja projekta Katja Škorić, ki nam je na razstavi v Kinu Šiška razkazala izdelke, med katerimi so izstopali ksilofon, rain maiker oziroma deževnik, efektor in digiridoo. Vsak ljubitelj glasbe, med drugim profesorji zvočnih valovanj in otroci, so tako našli "svoj" inštrument, večina pa presenečenja nad inovativno predelavo zavrženega materiala, kot pravi Škorićeva, ni skrivala: "Veliko ljudi je pristopilo tudi s presenečeno frazo 'A to dejansko dela?!'".

Zgoščenka z "reciklirano" glasbo
Z razstavo projekta so pri Eko Art želeli spodbuditi inovativno žilico in obenem poudariti, kako pomembno je recikliranje, eden glavnih namenov pa je, po besedah vodje, "mladostniška razigranost, druženje, zabava, smeh, ustvarjanje, svoboda in igra".

Če torej ne veste kam z zavrženim materialom, kopalniškimi pipami, gumijastimi rokavicami, žebljički in podobnim, se zgledujte po projektu, ki so ga mladi nadobudneži sicer izvedli lansko leto. Za seboj imajo 11 delovnih mesecev, od tega dva z rednimi delavnicami, ki jima je sledil še festival Eko Umetnosti.

Da se da iz preprostih odvrženih odpadkov izdelati marsikaj lepo zvenečega, dokazuje tudi njihova Eko Art glasbena zgoščenka, na kateri je mogoče slišati glasbo iz ročno izdelanih inštrumentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.