Magazin > Film & Glasba & TV
82 ogledov

Intervju z Melodromom

Pevka skupine Melodrom
1/7
Žurnal24 main
Skupina Melodrom je premierno koncertirala v Cankarjevem domu, kjer je predstavila presek svojega preteklega ustvarjanja. Ob tem so za Žurnal24 povedali nekaj o svojem delu, načrtih in ozadju njihove glasbe.

Včeraj je v Cankarjevem domu nastopila težko pričakovana skupina Melodrom, ki je predstavila nove, še neobjavljene, pa tudi že znane pesmi z albumov Melodrom in The Guide. Pevka Mina Špiler je polno Linhartovo dvorano očarala s svojim vokalom, poleg nje in drugih članov zasedbe (Miha Žargi, Polona Janežič, Matevž Kolenc in Matej Nolda) pa so se na odru zvrstili tudi nekateri glasbeni gostje, Jelena Ždrale na violini, Boštjan Gombač na tereminu in Jaka Jarc na električnem kontrabasu. Kljub izvrstni izvedbi, osvetlitvi in scenografiji se publika v dvorani, ki je bila primerna zgolj za prvi, akustični del koncerta, ni popolnoma sprostila oziroma razživela, saj je v drugi polovici, ki je bila bistveno bolj energična, morala obsedeti na stolih in zgolj kimati z glavo.

Preberite si še intervju z Melodromom

1. Kdaj ste postali tako velik bend, da lahko zdaj koncertirate že kar v Cankarjevem domu?

Zdi se nam, da ni treba biti zopet tako velik bend, da nastopiš v Cankarjevem domu. Gal in Galeristi so tudi že nastopili tam in Katalena večkrat. Mogoče pa smo ravno zdaj dovolj velik in primeren bend za takšen dogodek. V Gala Hali nas je presentilo, da smo morali koncert ponoviti, ker je bilo toliko zanimanja - najbrž smo se takrat tega prvič zavedali, da smo prestopili nekakšno mejo, ker je sicer težko dobiti refleksijo kako velik domet imaš, kar se tiče občinstva.

2. Je to doslej vaš največji koncert?
Kar se tiče kapacitete, ja. Nastopili pa smo tudi na festivalu Exit, kjer je bilo sicer veliko več ljudi, ampak ni šlo za naš samostojni koncert.

3. Sodeč po novih televizijskih posnetkih, ste malo spremenili glasbeni pristop - videl sem električne bobne in malce drugačno glasbeno kuliso. Spomnilo me je na začetke Depeche Mode, le da je bolj darkersko.
Malo smo predelali stvari. Zdaj je bolj enostavno in bolj direktno, kar nam omogoča boljše rezultate - smo bližje tistemu, kar hočemo. Za takšne spremembe se odločamo kolektivno. Moramo pa povedati, da gre le za del koncerta, ki je izveden na tak način.

4. Se pravi imate koncert razdeljen na več delov. Kako dolg pa je pravzaprav vaš nastop?
Gre za dva dela nastopa. Drugi del je bolj elektro in trši, kar se tiče zvoka in komadov, ki so večinoma iz albuma The Guide. Prvi del pa je dosti bolj akustičen, brez matrice in z nekaj gosti - Jelena Ždrale na violi, Boštjan Gombač na tereminu in Jaka Jarc na električnem kontrabasu.

5. Koga lahko štejemo med vaše vplive? Imate tudi kakšne skupne ali bolj individualne?
Dejansko bi lahko rekli, da imamo veliko skupnih vplivov. A tu ne gre toliko za vplive, ampak bolj za glasbo, ki jo poslušamo. Sicer vsa glasba, ki jo posameznik posluša pusti svoj pečat. Zavestno pa ne iščemo vzorov.

6. Koliko je vaš bolj mračnjaški imidž le del odrskega nastopa in koliko res odseva v vašem vsakdanjem življenju?
To ni del predstave. Se mi zdi, da pa tako mračnjaški, kot nam nekateri pripisujejo, res nismo. Ne gre pa za igro - takšni pač smo.

7. Se pravi gre bolj za "statement" - tu smo in takšni smo. Kolikšen pomen potem pripisujete celoviti podobi benda, ki ne obsega samo glasbe?
V sodobni glasbi celostna podoba hodi z roko v roki z glasbo - pomembna je tudi za nas. Vendar mora izhajati iz iskrenosti - mi smo to kar smo in od tega ne odstopamo. Celostno podobo vidimo kot produkt katerega prodajamo skupaj z glasbo.

8. Kdaj bo izšel nov album? Od izida zadnjega (The Guide) je leto dni.
Prvi del prej omenjenega koncerta je napoved še neobjavljenih posnetkov. Gre za pet novih komadov. Trije so predelave v novi izvedbi z slovenskimi besedili, dva pa sta popolnoma nova. Posnetke boste lahko kmalu slišali na novem EP-ju.

9. Album The Guide je bil celoten v angleščini. Načrtujete v prihodnosti snemati bolj angleške ali slovenske pesmi?
Novi EP bo v celoti v slovenskem jeziku, ker tudi bolj paše k tematiki. Tu se držimo reka - "iz enega kosa, iz enega štosa".

10. Sicer pa ste pristaši pisanja pesmi v angleškem jeziku - zaradi mednarodnega trga?
Do neke mere. Res je, da te z angleškimi besedili lažje sprejmejo v tujini. No, da se ne bomo prenaglili - trenutno nimamo nobenega načrta kar se tiče tujega trga in o tem tudi še ne razmišljamo. Zaradi dobro sprejetega nastopa na festivalu Exit, pa bomo pa v kratkem najbrž šli koncertirat po državah bivše Jugoslavije, ker smo dobili kar nekaj konkretnih ponudb in bomo probali vse skupaj združiti v nekakšno turnejo.

11. Imate sicer tudi kakšne druge ambicije in strasti? Kaj počnete v življenju - še študirate?
Študiramo, ja...Ne! Nismo več vsi študentje - prišlo je do spremembe (smeh)! Smo pa vsi na koncu študija ali malo po njem. Imamo tudi dva študentna arhitekture...

12. Pa smo zopet pri celostni podobi - imate potem člani benda (bodoča arhitekta) kakšne ambicije, da bi recimo oblikovala oder za skupino ali kaj podobnega?
Trenutno res ne razmišljamo o tem. Ampak, če bi ga kdo, bi ga najbrž nekdo iz benda. Radi smo sami vključeni v stvari, ki se tičejo Melodromov. Zdi se nam, da je primerno, da čimveč stvari, ki sodijo zraven, naredimo znotraj benda.

13. Kaj pa bi radi, da bi vas novinarji vprašali in vas še nikoli niso? Oziroma - katerih vprašanj je ponavadi preveč?
To je težko vprašanje. Veliko se nam dogaja, da nas preveč sprašujejo o naših začetkih in o žanrskih usmeritvah, katera se nikoli ni pravega odgovora - sicer ne tokrat (smeh). Ne vemo pa česa si tako zelo želimo, da bi nas vprašali - mogoče ste nas pa že (smeh)!

Izak Košir

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.