Magazin > Film & Glasba & TV
58 ogledov

Invazija Britancev v Novem Sadu

Za Lily je napornih deset let. (Foto: OA) Žurnal24 main
Ob desetletnici festivala Exit so svoj nastop potrdila številna glasbena imena. V zadnjih tednih pa so organizatorji potrdili še obisk skupine The Prodigy in britanske pevke Lily Allen.

Trenutno najpopularnejša angleška pevka Lily Allen je februarja letos izdala album It’s Not Me, It’s You. Album je v kratkem času osvojil vrh britanske lestvice albumov. Še večji uspeh na lestvicah je Lily zabeležila s singlom The Fear, ki se na svetovnih radijskih postajah vrti že od lanskega decembra. Aktualen album je doživel odlične ocene novinarjev in kritikov, ki izpostavljajo predvsem njena besedila, v katerih ne prizanaša ne sebi ne drugim. Ena najbolj kontroverznih pesmi je zagotovo F**k You, ki jo je pred kratkim, na koncertu v Los Angelesu, posvetila bivšemu ameriškemu predsedniku.

Za uspeh je zaslužna sama
Lily je ena od štirih otrok ločenih staršev, filmske producentke Alison Owen in igralca Keitha Allena. Kako burna je bila njena mladost, pove podatek, da je zamenjala kar 13 šol in šolanje zaključila, ko je bila stara 15 let. Njen menedžer George Lamb jo je v studio spravil leta 2004, že naslednje leto pa ji je našel glasbeno založbo Regal Records. A so se njeni založniki odločili, da se ne bodo ukvarjali z njeno promocijo, saj so bili takrat okupirani s promoviranjem skupin Coldplay in Gorillaz.

Lily je do prvega uspeha prišla sama, potem ko si je naredila profil na My Spaceu, kjer je objavila prve posnetke. Ko je zbrala prvih deset tisoč oboževalcev, je bila dovolj zanimiva za članek v časopisu Observer Musical Monthly, kjer so ji kasneje posvetili še obsežno zgodbo z naslovnice. Menedžerji iz glasbene založbe so ji po tem dali proste roke, Lily je najela glasbene producente in v slabih 14 dneh dokončala album Allright, Still. Debitantski album je doživel vrtoglav uspeh, medtem ko se je prvi singel Smile v dveh tednih od izdaje povzpel na prvo mesto britanske lestvice singlov. Na glavnem odru festivala Exit bo nastopila v četrtek, 9. julija.

Glavni oder na trdnjavi Petrovaradin © OA

 

 

Factbox Title

Festival Exit 09 bo potekal od 9. do 12. julija 2009 v Novem Sadu. Vstopnice so že v prodaji. Več informacij si preberite na www.exitfest.org. Predprodajna promocijska cena vstopnic v Sloveniji znaša 69 evrov za vse dni festivala. Redna prodajna cena vstopnic znaša 111 evrov. Kupite jih lahko na www.supratravel.si.

The Prodigy se vračajo
Skupina The Prodigy po 15 letih delovanja še vedno vztraja pri svojih koreninah in nadaljuje s tradicijo rejv glasbe, ki so jo izoblikovali v svojem rodnem mestu Essex. Letos se znova vračajo na Exit. "To je najboljši festival, na katerem smo letos nastopili," je po nastopu na Exitu 2007 dejal Liam Howlett . Pred dvema letoma je bend namreč poskrbel za vzdušje, ki ga do takrat Petrovaradinska trdnjava še ni doživela. The Prodigy so trenutno na svetovni turneji, na kateri promovirajo nov album Invaders Must Die, ki so ga izdali februarja in se je že povzpel na prvo mesto britanske lestvice albumov. Britanska zasedba The Prodigy je ena izmed tistih skupin, ki jim za polne dvorane in razprodane koncerte zagotovo ni treba ustvariti presežka. Pa so z albumom Invaders Must Die točno to storili. Na novem albumu se znova vračajo h koreninam, kitarskemu elektru in punkovskim vokalom.

Trenutno je aktualen singel Omen, medtem ko so nov singel Warriors Dance napovedali za 11. maj. Napovedan singel Warriors Dance bo znova postregel z ženskim vokalom, ki so ga nazadnje uporabili na albumu The Fat of the Land iz leta 1997. Zanimivo je, da se je za sodelovanje pri novem albumu prostovoljno javil Dave Grohl , frontman skupine Foo Fighters. Kot bobnarja ga je mogoče slišati v pesmi Run With the Wolves. The Prodigy so eden redkih bendov, ki jim je podvig uspel s kar štirimi albumi zapored. Na glavnem odru festivala Exit bodo nastopili 12. julija.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.