Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Iz zakulisja lova na Osamo

00:30 -- Tajna operacija Kolosej
Režiserka z oskarji nagrajenega vojnega trilerja Bombna misija, Kathryn Bigelow, se vrača na območje spopadov, tokrat z osupljivim prikazom ozadja resničnega lova na vodjo teroristov Osamo bin Ladna.

00:30 - Tajna operacija (oziroma Zero Dark Thirty v izvirniku, kar je vojaški žargon za najbolj teman del noči kot tudi trenutek – 00:30 zjutraj – ko so pripadniki mornariške enote SEALS vdrli na omenjeno posestvo) je najbolj ambiciozen podvig Bigelowove doslej. Zatekla se je k celotnem arzenalu filmske umetnosti – od naravne igre igralske ekipe in domiselne uporabe kamere, podobe in snemalnih tehnik v skrajno slabo osvetljenih razmerah do večplastne umetniške podobe.  Tudi scenarist in producent Mark Boal, sicer izurjeni novinar in nagrajeni dramaturg, se je pri iskanju virov in v želji po verodostojnem in celovitem poročanju zgodbe soočil z mnogimi izzivi. Svojim virom se je zavezal, da po zabeležil ne le njihove osebne notranje boje, temveč tudi posledice te zgodovinske operacije, pri tem pa zavaroval identiteto intervjuvancev.

Ustvarjalci so se na koncu odločili, da zgodbo predstavijo skozi oči manj znane soudeleženke v lovu: Maya je mlada agentka Cie, izurjena, da najde in ubije teroriste. Lik, ki ga v filmu pretanjeno upodablja Jessica Chastain, sloni na resnični osebi in je za Boala postal gonilna sila poudarjanja vloge posameznika v celotnem načrtu. Na nek način upodobitev njenega razvoja – od nedolžnosti do groze in nepopustljive odločnosti – odzvanja evolucijo naroda, ki se skuša soočiti z neusmiljeno preračunljivostjo terorizma. Poleg Chastainove igrajo še Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler in Edgar Ramirez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.