Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Izdajalski intelektualec s talentom

V predstavi igrata tudi Maruša Geymayer-Oblak in Boris Kos. (Foto: Žiga Koritnik Žurnal24 main
Danes je dan za premiere. V Slovenskem mladinskem gledališču jo bo doživela tudi drama z naslovom Manifesto. Oglejte si jo ob 20. uri.

Roman Mefisto (1936) je zgodnje literarno pričevanje o vzponu nacizma. Klaus Mann, sin Thomasa Manna, je eden najpomembnejših predstavnikov emigrantske, protinacistične književnosti. Leta 1949 si je razočaran nad povojno Evropo v Cannesu vzel življenje. "Pogodba s hudičem", ki jo v Mefistu z nacisti sklene igralec Hendrik Höfgen (Dario Varga), je pomembna tema za vse režime in vse čase.

Mefisto je najboljši primer prepletanja avtobiografskih elementov in fikcijske domišljije, uokvirjen v strašljivo dobo vznika in prvih simptomov ter potem že realnih groženj nacizma. Ta roman o Mefistu – Gründgensu, izdajalskem intelektualcu, ki prostituira svoj talent za ceno minljive slave, je Žanina Mirčevska dramatizirala v gledališko predlogo, s katero se po skorajda desetletju v naše gledališče vrača eden najbolj doslednih in intrigantnih režiserjev tega prostora Eduard Miler.

V novi predstavi za Slovensko mladinsko gledališče si postavlja vprašanja in nanje odgovarja z gledališko domišljijo in igralsko prezenco: Kaj nam omogoča Mefisto?  Locirati tiste mefistovske mehanizme, ki tudi danes poganjajo obrat gledališča in predvsem igralca narcisa, ki je pripravljen za slavo – pretiravamo – izdati svoje najbližje? In naprej: Kakšno vrsto krize spola uteleša Mefisto? In še naprej: Mar tudi danes obstaja (mogoče še celo močnejša) povezava med gledališko in politično igro? Kakšna je politika gledališča, ki to igro omogoča?

Cena vstopnice je 21 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.