Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Izdajalski intelektualec s talentom

V predstavi igrata tudi Maruša Geymayer-Oblak in Boris Kos. (Foto: Žiga Koritnik Žurnal24 main
V drami Mefisto, ki jo bodo ob 20. uri uprizorili na odru Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, se bo razgalil glavni junak Hendrik Höfgen, v vlogi katerega blesti Dario Varga.

Roman Mefisto (1936) je zgodnje literarno pričevanje o vzponu nacizma. Klaus Mann, sin Thomasa Manna, je eden najpomembnejših predstavnikov emigrantske, protinacistične književnosti. Leta 1949 si je razočaran nad povojno Evropo v Cannesu vzel življenje. "Pogodba s hudičem", ki jo v Mefistu z nacisti sklene igralec Hendrik Höfgen (Dario Varga), je pomembna tema za vse režime in vse čase.

Mefisto je najboljši primer prepletanja avtobiografskih elementov in fikcijske domišljije, uokvirjen v strašljivo dobo vznika in prvih simptomov ter potem že realnih groženj nacizma. Ta roman o Mefistu – Gründgensu, izdajalskem intelektualcu, ki prostituira svoj talent za ceno minljive slave, je Žanina Mirčevska dramatizirala v gledališko predlogo, s katero se po skorajda desetletju v naše gledališče vrača eden najbolj doslednih in intrigantnih režiserjev tega prostora Eduard Miler.

V novi predstavi za Slovensko mladinsko gledališče si postavlja vprašanja in nanje odgovarja z gledališko domišljijo in igralsko prezenco: Kaj nam omogoča Mefisto?  Locirati tiste mefistovske mehanizme, ki tudi danes poganjajo obrat gledališča in predvsem igralca narcisa, ki je pripravljen za slavo – pretiravamo – izdati svoje najbližje? In naprej: Kakšno vrsto krize spola uteleša Mefisto? In še naprej: Mar tudi danes obstaja (mogoče še celo močnejša) povezava med gledališko in politično igro? Kakšna je politika gledališča, ki to igro omogoča?

Cena vstopnice je 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.