Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Izhod je v smeri zvočnikov

Roots Manuva je popolnoma prevzel hip-hopovsko usmerjene obiskovalce.
1/9
Žurnal24 main
V četrtek se je začel po mnenju CNN-a eden najboljših festivalov v Evropi in zagotovo največji na vzhodnoevropskem prostoru.

Novi Sad je za štiri dni postal domovanje ljubiteljev različnih glasbenih zvrsti. Petrovaradinska trdnjava je v svetlobi zahodne zarje in s prvimi nastopajočimi delovala kot prizorišče pravljičnega sveta. Iz trinajstih odrov so odmevali ritmi različnih glasbenih zvrsti.

Simpatična Britanka
Večina obiskovalcev se je zbirala pred glavnim odrom, kjer je prisotne ogrevala domača (srbska) glasbena zasedba Darkwood Dub. Vsi smo nestrpno pričakovali mlado Britanko, ki ta trenutek osvaja vrhove glasbenih lestvic s skladbo The Fear. Lily Allen je na začetku svojega nastopa delovala umirjeno in morda celo malce preveč zaspano za glavni oder. Vendar se je iz pesmi v pesem bolj razživela, si sezula s čevlje z visoko peto in prevzela oder. Obiskovalce je redno nagovarjala in spretno koketirala s tistimi bližje odru. Spremljevalna skupina je nastop stopnjevala in postregla celo s kakšnimi disko vložki. Koncert je zaključila z besedami: "Slišala sem, da je to najboljši festival v Evropi. Exit super ste. Tako rada bi se zabavala z vami, vendar moram po tem nastopu takoj dalje. Rada vas imam," in v plesu zaključila svoj glasbeni nastop.

Oder je prepustila Roots Manuvi
Očitno so se organizatorji potrudili in poskrbeli za številčne britanske obiskovalce (teh je iz leta v leto več, govori se celo o številki 40.000). Londonski mojster rimanja z jamajškimi koreninami Rodney Smith ali Roots Manuva je popolnoma prevzel predvsem hip-hopovsko usmerjene obiskovalce. Ti so ob dveh didžejih in spremljevalnem mc-ju zagotovo prišli na svoj račun. Posebno, ker so se z ritmi od časa do časa sprehodili do duba in drumm­ and bassa.

Vzdušje na letošnjem Exitu je nepopisno. © Matjaž Tavčar

 
Plesni ritmi so bili zagotovo bolj intenzivni na Dance Areni. Ob spremljavi seta domačega didžeja Vladimirja Aćića in Dee Facea je nebo razsvetlil veličasten ognjemet, ki je dodal še tisto čarobnost, ki jo potrebuje vsak festival. Točno ob polnoči so glavni oder prevzeli Arctic Monkeys . Občutki med prisotnimi pod odrom so bili mešani, slišati je bilo celo izraze razočaranja, glede na to, da so bili glavna zvezda na osrednjem prizorišču trdnjave. Mogoče pa jih je zmotila ciničnost, ki je bistveno sporočilo njihove zasedbe.

Na fusion odru, ki je prav tako namenjen nastopom glasbenih skupin so nastopili The Herbaliser , ki so postregli s hip hop funkom, ki je pri nekaterih skladbah segal v jazz. Kvintet vrhunskih glasbenikov je postregel z glasbo za tiste z zrelejšim ali bolj zahtevnim okusom. Vsekakor pa z mladostnim ritmom, ki se mu telo preprosto ni moglo upreti.

Šok večera
Na Suba odru se je odvijal vrhunski spektakel, ki je presnetil mnoge prisotne. Addictive TV je avdiovizualni fenomen, saj je didžej v svoje sete vključeval elemente posameznih zimzelenih skladb in legendarnih glasbenih izvajalcev kot so Edit Piaf , Led Zeppelin , Elvis Presley , Vivaldi in celo Nixonovega govora. Dodatno noto pa je dodala video projekcija omenjenih glasbenikov med akcijo na odru. Set je bil tako navdušujoč, da bi si kaj takega želeli predstaviti tudi slovenskemu občinstvu. Za vse tiste, ki vas zanima o čem je govora: www.myspace.com/addictivetv .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.