Magazin > Film & Glasba & TV
41 ogledov

Izlet po nagrado v Francijo

Izlet Arhiv Liffa
Filmski uspeh. Po Franciji se bo Nejc Gazvoda z Izletom preizkusil še v tekmi na Liffu.

Po Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je Izlet poleg petih vesen (scenarij, glavna ženska in moška vloga, glasba in montaža) prejel nagrado za najboljši film po mnenju žirije slovenskih kritikov in publicistov, je celovečerni prvenec Nejca Gazvode te dni slavil še v Franciji. Gazvoda si je namreč na filmskem festivalu 12th Plan-Séquence v Arrasu, kjer se je z Izletom predstavljal v tekmovalnem sporedu, konec tedna prislužil posebno omembo žirije, nagrado pa mu je podelil predsednik žirije, z zlato palmo in oskarjem nagrajeni francoski režiser Claude Lelouch.
"Lelouch je rekel bravo, kaj več pa se nisva pogovarjala," je včeraj po vrnitvi v Slovenijo povedal Gazvoda, ki se bo udeležil današnje projekcije filma v Cankarjevem domu. Izlet je namreč na ogled tudi v sklopu 22. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, na katerem so razprodane vse tri projekcije, kako se bo odrezal na rednem kinosporedu, pa bo znano kmalu, saj film 18. januarja prihaja v kinematografe.

Nizkoproračunska formula za uspeh

Nizkoproračunski film ceste, v katerem dogajanje poganjajo trije mladi in perspektivni igralci Nina Rakovec, Jure Henigman in Luka Cimprič, ki se v vlogah prijateljev odpravijo na morje, je v celoti posnet z digitalnim fotoaparatom. Po besedah Gazvode, ki je napisal tudi scenarij, film pa zmontiral ob pomoči Janeza Lapajneta, se je za digitalni fotoaparat odločil, "ker je elegantno in lažje, ker gre za zanimivo estetiko in ker lahko snema v slabih svetlobnih pogojih, pa tudi zaradi proračuna".

Njegova formula, pri kateri sta kot avtorja glasbe sodelovala tudi Rok Pezdirc in Urša Golob alias New Wave Syria, se je obnesla, saj se bo Izlet po uspehu v Portorožu in Franciji za nagrade potegoval tudi na Liffu, na katerem je na ogled v sekciji Perspektive. Gazvoda je sicer poleg Mitje Okorna, ki se predstavlja s poljsko božično komedijo Pisma Sv. Nikolaju, edini slovenski režiser, ki se mu je letos uspelo uvrstiti na Liffe, in edini slovenski režiser, ki se (poleg devetih tujih filmov) poteguje za vodomca – glavno lovoriko festivala, kakšna je konkurenca, pa zaradi potovanja v Francijo še ni preveril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.