Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Jacksonova bogata zapuščina

Naslovnica albuma Ben Žurnal24 main
Michael Jackson je nesporni kralj popa, saj je že v skupini Jackson's Five kazal neverjeten dar za obvladovanje odra, gibov, gest in občinstva.

Bil je nadarjen za ustvarjanje hitov in mnogi ne vedo, da je bil avtor številnih svojih besedil. Pri glasbi mu je največ pomagal producent Quincy Jones, s katerim sta ustvarila enega od najboljših albumov vseh časov Thriller.

1972 Got to Be There
Leta 1971 je Michael Jackson izdal prvo solo pesem, ki je napovedala samostojno kariero z naslovom Got to Be There. Po uspehu pesmi je leta 1972 sledil še debitanstki album z istim naslovom, ki ga je izdala založba Motown Record.

1972 Ben

Ben je bil drugi album, ki je izšel le sedem mesecev po debitantski plošči. Pesem z naslovom Ben se je prodajala v milijonski nakladi in je bila Jacksonov prvi hit, ki je več tednov kraljeval na prvem mestu glasbenih lestvic.

Naslovnica albuma Thriller © OA

 

1973 Music & Me
Naslednje leto je takrat 15-letni Michael doživljal spremembe glasu, kar je bilo zanj zelo stresno, tudi zaradi očetovih pritiskov. Čeprav na naslovnici Michael drži kitaro, pa na albumu ni igral nobenega inštrumenta, kar ga je tako prizadelo, da so to uporabili kot protestno gesto, zaradi katere so nekaj let pozneje zapustili založbo Motown.

1975 Forever Michael
Četrti album je bil zadnji, ki je izšel pri založbi Motown. Hkrati pa je ta album nakazoval spremembe v glasbenem slogu, ki je vseboval čedalje več soula.

1979 Off the Wall
Pri založbi Epic Records je izšel album Off the Wall, pri katerem je že sodeloval s Quincyjem Jonesom. Kritiki so se spotaknili ob povsem drugačen zvok, kot ga je ustvarjal pri založbi Motown. Njegova glasba naj bi vsebovala čedalje več funka, disco-popa in jazza. Vseeno je prejel številne pohvale za izpiljen vokal. S tem albumom si je prislužil prvo glasbeno nagrado grammy.

Za album Bad je Michael spremenil tudi videz. © OA

 

1982 Thriller
Sledil je največji uspeh v Jacksonovi karieri. Posnel je najbolje prodajani album vseh časov, ki je dosegel naklado več kot sto milijonov prodanih kopij. Michael in Quincy sta na tem albumu mešanici funka in disco-popa dodala še R&B in rock. Tokrat pa se je Jackson v besedilih loteval tudi temačnih tem. Album mu je prinesel osem grammyjev.

1987 Bad
Skladno z naslovom je tokratni album nakazoval spremembe, ki jih je Michael doživljal v zasebnem življenju in so se kazale v drastični spremembi zunanje podobe. Na tem albumu je imel še več svobode in se pod devet pesmi podpisal kot avtor besedila in glasbe.

1991 Dangerous
Osmi studijski album je debitiral na prvo mesto lestvice albumov Billboard 200, kjer je trdno vodil štiri zaporedne tedne. Album je prejel grammyja za najboljši aranžma.

Album Dangerous © OA

 

2001 Invincible
Deseti in zadnji studijski album je prav tako izdala založba Epic Records. Pri albumu je sodeloval z Rodneyjem Jerkinsom in R. Kellyjem, vlogo producenta pa je zavrnil Dr. Dre. Do današnjega dne so zabeležili osem milijonov prodanih kopij.

Poleg studijskih albumov pa je Jackson poskrbel tudi za izdajo albumov Best of, ki pa jim je dodal nekatere nove skladbe. Tako je leta 1995 izdal HIStory, leta 1997 Blood on the Dancefloor, ki so vsebovali remikse nekaterih skladb iz albuma HIStory. Leta 1998 je izdal The Best of Michael Jackson Anthology Series, leta 2003 pa Number Ones. Sledila sta še Michael Jackson: The Essential iz leta 2007 in 7even iz leta 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.