Magazin > Film & Glasba & TV
71 ogledov

Je krivo ime Janez Janša?

anksioma Saša Despot
Zavoda, ki ju vodita Janeza Janši, ne dobita ne pogodbeno dogovorjenega denarja ne odziva.

“Mogoče vam uspe dobiti odgovor, zakaj zavodoma Maska in Aksioma niso bila nakazana pogodbeno dogovorjena sredstav, zakaj niso bila nakazana samo Maski in Aksiomi in zakaj ministrstvo ne odgovarja na naša vprašanja.”
S temi besedami se je na  medije obrnil scenski umetnik Janez Janša iz Maske, ki tako kot Janez Janša iz Aksiome še vedno čaka, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport izpolni obveznosti. Ministrstvo bi Maski namreč moralo  do 18. avgusta nakazati še 74.940 evrov, medtem ko jih Aksiomi za letos dolguje še 33.795.

Dolguje in ignorira

Zakaj zavoda še nista dobila denarja – glede na to, da so sredstva dobile vse druge nevladne organizacije, ki so prav tako podpisnice štiriletne pogodbe z ministrstvom – na Maski in Aksiomi ne vedo.

“Zavoda sta se znašla v zelo čudni poziciji, v kateri smo popolnoma odrezani od komunikacije z ministrstvom,” pojasnjuje Janez Janša iz Maske, ki poudarja, da spoštujejo vse pogodbene obveznosti, in bi bilo najmanj, kar bi pričakoval, da jih bo spoštoval tudi državni organ, ki diktira in vodi postopke.


Nemilost zaradi imena?

Ali sta zavoda v nemilost ministrstva padli zaradi imen in dokumentarnega filma Jaz sem Janez Janša, Janez Janša iz Maske noče ugibati.
“Na Aksiomi je ena razstava vsake tri tedne, in to niso razstave Janezov Janš, ampak akademskih umetnikov, in podobno je z Masko. Maska bo do konca leta izdala šest knjižnih naslovov in noben od teh ni izpod peresa nobenega od Janazov Janš. Do konca leta bomo pokazali nove tri predstave in nobene od njih ni ustvaril Janez Janša. Imeli bomo predavanaja in delavnice in nobene od njih ne bo vodil Janez Janša,” pravi in se sprašuje: “Komu zdaj ta država pripada? Ali je to nekaj, kar so ustvarili državljani, ali gre za neko zasebno podjetje, ki si ga je nekdo prilastil.”


Ministrstvo: “Obveznosti bodo izpolnjene”

Zakaj Ministrstvo izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti tako kot jpri drugih in zakaj ne komunicira z z omenjenima zavodoma, smo vprašali tudi  na ministrstvu.

“Ker se v letošnjem letu tudi na področju kulture soočamo s težko finančno situacijo in v določenih časovnih obdobjih tudi nelikvidnostjo področja kulture na Ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport, je v nekaterih primerih prihajalo do zamud pri izplačevanju pogodbenih obveznosti, kar pa seveda ne pomeni, da pogodbene obveznosti ne bodo izpolnjene,” sporočajo z ministrstva, kjer obenem dodajajo, da zavračajo “vsakršno namigovanje na različno obravnavo posameznih nevladnih organizacij”.

Komentarjev 5
  • janban 09:23 12.oktober 2012.

    mogoče pa res ni krivo ime, mogoče je krivo vajino umetniško ustvarjanje! aja debila toplovodarska kva sta pa vidva že ustvarila, molzeta državo to je pa to, za vaju in vama podobne bi morali odpreti delovna taborišča, ne pa da ...prikaži več vam daje država denar.

  • MeršolLingvist 09:15 12.oktober 2012.

    Še so rezerve v proračunu, še. Bleferjem denar vzet, pa ga dat socialno ogroženim.

  • MeršolLingvist 09:09 12.oktober 2012.

    Končno je nekdo stopil na prste tem kvazi umetnikom, ki mislijo, da so do državnega denarja upravičeni samo zato, ker žalijo nekoga drugega. Kakšni so še njihovi drugi umetniški dosežki?