Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Jecljavi kralj veliki zmagovalec

Kraljev govor je pričakovano slavil. "Komaj se zadržujem, da ne bi zaplesal," je
1/46
Žurnal24 main
Na 83. podelitvi oskarjev je slavil film Kraljev govor s Colinom Firthom v glavni vlogi.

V nedeljo so v hollywoodskem gledališču Kodak podelili najprestižnejše filmske nagrade, na katerih je blestel film o jecljavem britanskem kralju Juriju VI. Film je prejel oskarje za najboljši film, moško vlogo, režijo in scenarij. Film je z 12 nominacijami tudi sicer veljal za favorita.

Glavni vlogi brez presenečenj
Sandra Bullock je predstavila nominirance za najboljšo moško vlogo, se z njimi pošalila, Jesseja Eisenberga opozorila, da je še vedno ni potrdil za prijateljico na Facebooku, oskarja pa je izročila Colinu Firthu za vlogo v filmu Kraljev govor. "Občutek imam, da sem dosegel vrh v svoi karieri," je povedal igralec.

 

Lanski dobitnik oskarja za najboljšo moško vlogo Jeff Bridges je oskarja za najboljšo žensko vlogo predal Natalie Portman za vlogo v filmu Črni labod. "Hvaležna sem, ker lahko opravljam delo, ki ga opravljam," je povedala ganjena Natalie, ki se je zahvalila svojim staršem, celotni filmski ekipi in partnerju Benjaminu Millepiedu.

Izvor režiserja Christopherja Nolana, ki je bil za prestižni kipec nominiran osemkrat, je dobil štiri oskarje, toda le v tehničnih kategorijah. Za življenjsko delo so nagradili režiserja Francisa Forda Coppolo, ki je štiri od svojih petih oskarjev osvojil za trilogijo Boter.

Zaklela med govorom
Mellisa Leo je med prvimi dobila oskarja, in sicer za najboljšo žensko stransko vlogo. Šokirana igralka je priznala, da se ji tresejo kolena, med svojim precej raztresenim govorom pa je uporabila besedo je***ti, za kar se je pozneje opravičila in krivdo zvalila na svojo vznemirjenost. Christian Bale, ki je prejel oskarja za najboljšo moško stransko vlogo, se je pošalil na soigralkin račun. "Prekleto! Ne bojte se, ne bom uporabil iste besede kot Mellisa. Že prevečkrat sem to storil," je dejal.

Zabavna James in Anne
Podelitev sta letos vodila igralca James Franco in igralka Anne Hathaway, ki je uvodoma tudi zapela in zaplesala. Igralca sta hudomušno povezovala program, se šalila s publiko in se pozabavala celo na račun problematičnega igralca Charlieja Sheena. Pevske sposobnosti je pokazala tudi igralka Gwyneth Paltrow, ki je odlično zapela skladbo Coming Home iz filma Country Strong.

Na podelitvi so se spomnili zvezdnikov, ki so umrli lani, med njimi Tonyja CurtisaLeslieja Nielsena, Dennisa Hopperja, Peta Postlethwaiteja in prve temnopolte hollywoodske igralke Lene Horne. Ovojnice z nagrajenci so med drugimi odpirali Halle Berry, Hilary Swank, Tom Hanks, Cate Blanchett, Reese Witherspoon, Marisa Tomei, Billy Crystal, Annette Bening, Robert Downey mlajši, Jude Law, Nicole Kidman, Hugh Jackman in Oprah Winfrey.

Zmagovalci:

Najboljši film: Kraljev govor
Najboljša glavna ženska vloga: Natalie Portman – Črni labod
Najboljša glavna moška vloga: Colin Firth – Kraljev govor
Najboljša ženska stranska vloga: Melissa Leo – Borec
Najboljša moška stranska vloga: Christian Bale – Borec
Najboljša režija: Tom Hooper – Kraljev govor
Najboljši scenarij: Kraljev govor –  David Seidler
Najboljši scenarij po literarni predlogi: Socialno omrežje – Aaron Sorkin
Najboljši tujejezični film:  In a Better World (Danska)
Animirani film: Svet igrač 3 – Lee Unkrich
Kratki animirani film: The Lost Thing
Najboljša filmska glasba: Socialno omrežje – Trent Reznor and Atticus Ross
Najboljša pesem: We Belong Together – Svet igrač 3 (Randy Newman)
Najboljši celovečerni dokumentarni film: Inside Job – Charles Ferguson in Audrey Marrs
Kratki dokumentarni film: Strangers No More
Kostumografija: Alica v Čudežni deželi – Colleen Atwood
Najboljša montaža: Socialno omrežje
Vizualni efekti: Izvor – Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley in Peter Bebb
Najboljša maska: The Wolfman – Rick Baker in Dave Elsey
Najboljša montaža zvoka: Izvor – Richard King
Mešanje zvoka: Izvor – Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo in Ed Novick
Najboljši igrani kratki film:God of Love
Fotografija: Izvor – Warner Bros
Scenografija: Alica v Čudežni deželi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.