Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Juščenko ogroža EP 2012

Zaradi veta Viktorja Juščenka je organizacija nogometnega EP na Poljskem in v Uk Žurnal24 main
Organizatorji nogometnega evropskega prvenstva, ki bi se moralo leta 2012 odvijati na Poljskem in v Ukrajini, so znova naleteli na težave. Viktor Juščenko je namreč blokiral finančna sredstva.

Financiranje nogometnega EP 2012, ki ga bosta pripravili Poljska in Ukrajina, je vsaj v Ukrajini spet pod vprašajem. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je namreč vložil veto in blokiral zakon, ki določa, da mora državna banka v državni proračun nakazati 880 milijonov evrov za organizacijo EP, so v torek poročali mediji v Ukrajini. Juščenko je poudaril, da se boji, da sredstva ne bodo porabljena namensko. S tem pa je ukrajinski predsednik presenetil javnost in zavrnil samega sebe, saj je še junija dramatično pozval parlament v Kijevu, naj po hitrem postopku sprosti sredstva za EP. Kljub velikim finančnim težavam je parlament nato res odobril denar za gradnjo stadionov, letališč, cest in druge infrastrukture, namenjene tudi uspešni izvedbi EP.

Ukrajina je bila v zadnjih letih že večkrat pod drobnogledom Evropske nogometne zveze (Uefa), kjer so podvomili, ali bo država prvenstvo sploh lahko gostila. Pred kratkim je Uefin predsednik Michel Platini opozoril, da je le v Kijevu mogoče pričakovati, da bo lahko gostil tekme EP. Na ostalih prizoriščih Ukrajince do novembra, ko se izteče Uefin rok za odpravljanje pomanjkljivosti, čaka še veliko dela. Uefin izvršni odbor bo nato na zasedanju 10. in 11. decembra na Portugalskem dokončno potrdil organizacijo EP 2012 v zdajšnji obliki ali pa jo zavrnil. Platini je že namignil, da bi namesto vzhodne sosede Ukrajine prvenstvo lahko soorganizirala Nemčija, ki ima po uspešnem SP 2006 primerno moderno infrastrukturo, a so vsaj zaenkrat na Poljskem proti temu predlogu. Nekateri zunanji opazovalci pa menijo, da je Juščenkova odločitev posledica tudi notranjih političnih razprtij v Ukrajini in stalnega merjenja moči s tekmico, predsednico vlade Julijo Timošenko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.