Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

K Romom v Šanghaj

MArko Naberšnik Mare Vaupotič/Zaklop
Šanghaj. V režiji Marka Naberšnika se začenja snemanje najdražjega slovenskega filma.

Jutri bo padla prva klapa drugega celovečernega filma Marka Naberšnika Šanghaj, ki bo s proračunom 2,5 milijona evrov postal najdražji slovenski film. Film o ljubezni, Romih, Jugoslaviji in še čem je tudi film z mednarodno igralsko zasedbo in ambiciozno ekipo, ki je, da bi na platno ustrezno prenesla zgodbo iz romana Ferija Lainščka Nedotakljivi, po kateri bo film posnet, zgradila filmsko romsko vas s kar 30 hišami. "Gradnja v tem filmu je za slovenske razmere velika, ker v Sloveniji ne gradimo za film, v tujini pa se gradijo še večje stvari. Zgradili smo 30 objektov, ker se film dogaja v Jugoslaviji, danes pa so romska naselja v Prekmurju videti odlično, tako da tega ne bi mogli snemati tam," umetno vas opisuje režiser, ki je domačo publiko navduševal že s Petelinjim zajtrkom, in dodaja, da so domačini iz Filovcev in okolice snemanje sprejeli z navdušenjem, "saj tudi sodelujejo pri snemanju kot statisti, poleg tega pa smo toliko odmaknjeni od mesta, da imamo praktično svet zase in nikogar ne motimo". Jokal ob podiranju vasi po koncu snemanja ne bo, ampak se bo, kot pravi, smejal od sreče. "Imam veliko tremo, ker nas čaka res ogromno dela," projekt producentske hiše Arsmedia napoveduje Naberšnik, ki bo prvo sceno posnel v Viba filmu: "Prvi prizor, ki ga bomo snemali, je frizerski salon, ko gresta oče in sin k frizerju in kjer sin dobi ime Belmondo, ker si izbere takšno frizuro, kot jo je imel igralec Jean Paul Belmondo."

Plesal z volkovi, napisal knjigo

Feri Lainšček | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Medtem ko bodo mlade protagoniste med drugimi igrali otroci Miša Kontreca, člana Lange, bodo njihove starejše različice in druge like, ki jih bo skupaj naneslo več kot 40, upodobili igralci iz tujine in Slovenije, med njimi Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Bojan Emeršič, Vlado Novak, Ivo Ban in Marjuta Slamič. Raznovrstna igralska zasedba pa je enotnega mnenja, ko beseda nanese na scenarij, ki je po njihovem odličen. "Ko sem bral scenarij, sem imel grozno potrebo po tem, da se smejim, na trenutke pa sem bil tudi na tem, da bi jokal," je povedal bosanski igralec Senad Bašić, Naberšnik pa zasluge za scenarij pripisuje predvsem Feriju Lainščku: "Scenarij odslikava to, da je Feri napisal dobro predlogo za film, knjigo, ki je uvrščena med nominirance za evropski roman leta." In kaj na to poreče Lainšček, ki je z romanom Nedotakljivi po ponatisu dočakal še novo, filmsko izdajo knjige? "Večkrat sem imel občutek, da plešem z volkovi, in sem jih kasiral po glavi zaradi svoje ljubezni do Ciganov, v tej izbiri teme pa vidim neko stopničko, za katero upam, da bo prispevala k temu, da bo v vaših srcih več ljubezni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.