Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Kadunca nočejo, drugih ni

"Če prej nobenega ni zanimalo, da bi se prijavil, se tudi zdaj ne bo," o novem r Žurnal24 main
Slovenski filmski center. Nezaželeno mesto direktorja na eni strani in nezaželen kandidat na drugi.

Slovenski filmski center (SFC) je objavil nov natečaj za direktorja, potem ko je svet na prejšnjem razpisu kot edinega prijavljenega kandidata zavrnil Igorja Kadunca, nekdanjega direktorja Filmskega sklada (FS) Republike Slovenije. Kot je dejal predsednik sveta Igor Šmid, Kadunca niso izbrali, “ker je večina svetnikov ocenila, da njegov program ni dovolj prilagojen novi statusni obliki agencije”, v čem ni bil prilagojen, pa Šmid ni želel komentirati. SFC bo do nadaljnjega tako še naprej vodil vršilec dolžnosti (v. d.) direktorja Samo Rugelj, ki se na prvi razpis ni prijavil, vendar ne zanika možnosti, da se ne bi prijavil na novega. Kot je povedal, o tem še ni imel časa razmišljati, čeprav meni, da gre za pomembno funkcijo za slovensko kinematografijo: “Če hočeš tu igrati aktivno vlogo, potem je to pravi izziv. Če ne bi imel drugih služb, bi me to bistveno bolj intrigiralo kot zdaj, ko imam še druge zaposlitve, ki zaradi tega na nek način trpijo.”

Zavrnjeni Kadunc neprijetno presenečen

Rugelj: “Izbrati med enim kandidatom ni v javnem interesu.”

“Moram reči, da sem zelo negativno presenečen, saj so ugotovili, da izpolnjujem vse pogoje in da je program, čeprav ni bil vseobsežen, korekten,” je o svoji neuspeli kandidaturi dejal Igor Kadunc, ki meni, da je kot direktor FS, iz katerega je nastal SFC, naredil veliko in da bi si zaslužil priložnost: “Če bi se izkazalo, da ne obvladam dodatnih del in pooblastil direktorja SFC, bi še vedno lahko sprožili postopek razrešitve.” Z dopolnjenim programom se bo verjetno prijavil še enkrat, s tem, da ga pri izvolitvi na mesto direktorja ovira dejstvo, da ni iz filmske stroke, pa se ne strinja: “V enem letu sem dokazal, da filmsko stroko poznam dovolj, da je sklad zelo dobro funkcioniral, poleg tega se na film vendarle nekaj spoznam. Problem je v tem, da se pri delu določenim ljudem kdaj kdo zameri in je potem to morda tudi razlog, da kdaj kakšen glas zmanjka.” Kadunc sicer dvomi, da se bo na nov razpis prijavilo več kandidatov kot na prvega, poleg tega pa bo po njegovih besedah novi direktor agencijo morda vodil le dve leti, saj se je “do zdaj vedno zgodilo, da se je ob menjavi vlade menjala tudi posadka na skladu”.

Kršijo zakon, “a ne drastično”

Samo Rogelj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zakon o SFC določa, da mora biti direktor imenovan v dveh mesecih od ustanovitve agencije. “Zakon to lahko določa, vendar lahko nastanejo zastoji v delovanju. Po mojem mnenju ne gre za nobeno drastično kršitev zakona. Da novi direktor ne bo imenovan v 60 dneh, pa je najbrž skoraj jasno,” je pojasnil Šmid, ki ni želel napovedovati števila kandidatov na novem razpisu, medtem ko je Rugelj, ki računa, da bo kandidatov tokrat več, o prvem razpisu dejal: “Zelo smo hiteli z razpisi, na to, da se ne bi prijavil samo en kandidat, pa ne moremo vplivati. Za takšno ustanovo je smiselno, da se razpis ponovi, da se dobi čim boljši kandidat, izbrati med enim pa najbrž ni v javnem interesu.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.