Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Kaj si želi glas ljudstva

Tjaša Železnik. Žurnal24 main
Boris Cavazza je najprepoznavnejši slovenski igralec, Milena Zupančič pa igralka.

"Delam ogromno stvari, nastopam tako v gledališču kot v filmih, igrala pa sem tudi v nadaljevanki, ki je bila precej priljubljena. Verjetno vse skupaj vpliva na to, da se ljudje, ko jih nekdo vpraša o slovenskih igralkah, spomnijo name. To potrjuje, da grem v pravo smer," meni igralka Tjaša Železnik, ki je po raziskavi agencije Giedon tretja na lestvici igralk, na katere najpogosteje pomislijo Slovenci.

Poleg Železnikove so najprepoznavnejše igralke še Tanja Ribič, Pia Zemljič, Milena Zupančič in Majda Potokar, prvi dve pri predstavnikih močnejšega spola, preostale pa pri ženskah.

Moški za Cavazzo

Cavazzo povezujemo s filmom in televizijo, manj pa z gledališčem – na fotografiji v predstavi Jašek.©Žiga Koritnik

 

Da Borisa in Sebastjana Cavazzo, ki sta poleg Poldeta Bibiča, Radka Poliča in Jurija Zrneca med našimi najprepoznavnejšimi igralci, večkrat omenjajo moški kot ženske, je po mnenju Jožeta Biščaka, direktorja Giedona, krivo predvsem to, da se z njima identificirajo: "Radi bi bili taki, kot sta Sebastjan in Boris Cavazza, ki izražata mačizem, ki je moškim očitno bolj všeč kot ženskam," pravi. Sebastjan Cavazza pa je prepričan, da so za njegovo prepoznavnost odgovorni predvsem lasje. "To je zagotovo zaradi sivih las," doda v šali.

Đuro in Naberšnik za mlade
Med našimi režiserji mladi največkrat pomislijo na Branka Đurića - Đura in Marka Naberšnika.

"Menim, da to izvira predvsem iz uspeha filma Petelinji zajtrk (ta je po mnenju anketirancev tudi najboljši slovenski film), v zvezi s katerim se je omenjalo moje ime. K prepoznavnosti pripomore tudi moje delo na televiziji. Kolikor poznam raziskavo, vsi, ki so v njej omenjeni, delajo tudi na televiziji," razloži Naberšnik. Med najbolj znanimi slovenskimi režiserji so se znašli še Jan Cvitković, na katerega najprej pomislijo predvsem ženske ter Tugo Štiglic in Igor Šterk.

Giedonova raziskava je poleg prepoznavnosti ustvarjalcev preverjala tudi prepoznavnost slovenskega filma. "Že nekateri odlični poznavalci slovenskega filma, kot denimo Marcel Štefančič jr., so po tem, ko sem jim povedal, da bom izvedel raziskavo, presenetljivo natančno napovedali rezultate. Presenečenja pod narekovaji so očitno samo za tiste, ki nočejo videti, kaj si glas ljudstva želi," pa rezultate komentira Biščak.

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.