Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Kako izumiti nov svet

Matjaž Hanžek, Sanje Anže Petkovšek
Kam plovemo? Dvaindvajset avtorjev in 22 besedil o krasnem novem svetu.

Aktivni državljani in tisti, ki si to šele želijo postati, lahko za premislek o aktualnem družbenem stanju sežejo po novi knjigi Kam plovemo? Premisleki o izhodu iz krize, ki je izšla v zbirki Aktivni državljani založbe Sanje.

“Povabili smo avtorje s treh različnih področij, na katerih temelji trajnostni razvoj, in sicer družbenega, okoljskega in ekonomskega. Moram reči, da se je večina avtorjev z veseljem odzvala,” je ob izidu zbornika povedala urednica Nina Šoštarič, ki je zbrala prispevke 22 avtorjev in avtoric.

Črni scenariji

Svoja razmišljanja so med drugimi prispevali Gabi Čačinovič Vogrinčič, Manca Košir, Igor Koršič, Matjaž Hanžek in strokovnjak za neposredno demokracijo Mitja Svete.

Medtem ko je Hanžek iz Stranke za trajnostni razvoj Slovenije poudaril, da socialna država izginja, ker kapital uničuje proizvajanje nedobičkonosnih nematerialnih dobrin, kot je kultura, predavatelj z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani Igor Koršič pa izpostavil to, da se nihče ne sprašuje o črnem scenariju, kot je razpad evrocone, sta psihologinja Čačinovič Vogrinčičeva in sociologinja Koširjeva naprej gledali bolj pozitivno.

Vsi soodgovorni za vse

“Mislim, da moramo izumiti nov, drugačen svet. In za to potrebujemo čas in glasove vseh ljudi,” je dejala Čačinovič Vogrinčičeva, publicistka Koširjeva, ki meni, da smo soodgovorni za vse, kar diha, pa je za konec dodala: “Vsi smo soodgovorni, kako ta mreža živega deluje, zato je izjemnega pomena, da je vsak od nas odgovoren, aktiven državljan. Tudi če delujemo naivno v tem svetu, moramo vztrajati v tej naivnosti, kajti vizija, pozitivna utopija je potrebna.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.