Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Kako jemati njeno življenje

Kako jemati njeno življenje Prešernovo gledališče Kranj
Kako jemati njeno življenje, sodobno gledališko dramo bodo ob 20. uri uprizorili v Prešernovem gledališču Kranj.

Dramatik Martin Crimp (s katerim se v Prešernovem gledališču po odmevni uprizoritvi njegovega Podeželja srečujejo drugič) velja za enega najvznemirljivejših sodobnih britanskih avtorjev. Med njegova najboljša dela brez dvoma sodi prav drama Kako jemati njeno življenje, ki jo je avtor leta 1997 napisal za gledališče Royal Court in ki še zmeraj velja za eno najbolj radikalnih sodobnih dram nasploh, tako zaradi nekonvencionalne, postdramske forme kot zaradi tematike.

Gledališki teoretiki in kritiki so jo označili za "ultramoderen", drzen in pogumen eksperiment v kreiranju dramskega novuma, saj bi v njem zaman iskali zgodbo v klasičnem pomenu besede ali konvencionalno oziroma klasično dramaturško zgradbo.

Martin Crimp namreč piše svoje besedilo brez klasične razdelitve vlog oziroma oseb in postavlja tako režiserja in pozneje gledalca v vlogo detektiva, ki po fragmentih sesta-vlja zgodbo osrednje junakinje Ann po "rašomonskem" principu. Hkrati pa je to izrazito politično in družbeno angažirano besedilo, ki skozi odkrivanje identitete glavne junakinje govori o svetu nasploh in o vprašanju identitete posameznika v njem, pa tudi o zmeraj usodnejši vlogi medijev, ki prikrivajo oziroma razkrivajo, da ne rečemo kar določajo identiteto posameznikov v sodobnem svetu.

Za vstopnico boste odšteli od deset do 20 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.