Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Kako kuhati zgodovino

Kuhati zgodovino Kinodvor
Ob 19. uri bodo v Kinodvoru premiero predvajali film Kuhati zgodovino (Ako sa varia dejiny), ki mu bo sledil pogovor: Ervin Hladnik Milharčič bo gostil Jurija Gustinčiča.

Portret vojaških kuharjev iz vseh kotov Evrope, ki so služili v različnih armadah ter doživeli in preživeli vse vojne vihre evropskega 20. stoletja, od druge svetovne vojne, prek Čečenije in Češkoslovaške, do Balkana in Rusije.

Njihovi spomini razkrivajo velike zgodovinske dogodke iz osebnega pogleda, ki se v marsičem razlikuje od uradne verzije preteklosti, kot jo pišejo knjige in zgodovinski arhivi. Popeljejo nas v zakulisje dejstev – vojnih napovedi, bitk in mirovnih sporazumov. Spregovorijo o tem, kako osnovne potrebe tisočerih oboroženih in lačnih želodcev odločajo o zmagah in porazih državnikov.

O poljski kuhinji kot modelu sveta, kjer kuhanje hrane postaja taktika boja – boja za velike ideale, ki stojijo na trdnih nogah jedilne mize.

V filmu najdete recepte za pripravo:

  • ražnjičev za četo ruskih vojakov,
  • kruha za 18 milijonov nemških vojakov,
  • palačink za 11 milijonov padlih ruskih vojakov,
  • zastrupljenega kruha za 1000 ujetih esesovcev,
  • madžarskih klobas za 120.000 sovjetskih okupatorjev,
  • coq au vin za 500.000 francoskih vojakov,
  • polnjenih jurčkov za 500.000 sovjetskih okupatorjev,
  • teletine za 80.000 hrvaških vojakov,
  • paprikaša za 74.000 srbskih vojakov,
  • dunajskih zrezkov za 19 utopljenih tovarišev
  • in poslednje večerje za maršala Tita ...

Cena redne vstopnice je 4,95 evra, za vstopnico s popustom za starejše od 60 let, mlajše od 14 let, dijake in študente pa boste odšteli 4,25 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.