Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Kar se skriva onstran žice

Onstran žice Kinodvor
Na filmsko platno ljubljanskega mestnega kina Kinodvor z nocojšnjo premiero ob 19.15 prihaja celovečerni dokumentarni film Onstran žice (Onstran žice).

Otroštvo je nemara edini čas, ko se človek lahko svobodno in brezskrbno prepušča neobvezujočemu toku želja. V tem obdobju je najbolj dojemljiv, a tudi najbolj ranljiv: podobe in izkušnje tega časa ga zaznamujejo za vse življenje. V dobrem, seveda; a žal tudi v slabem.

Film se sprehodi skozi manj znane pokrajine druge svetovne vojne, opisovane skozi otroško perspektivo. Preplet spominov se strne v ganljivo pripoved preživelih iz taborišča Gonars, kamor so bili pregnani iz različnih koncev današnje Slovenije, predvsem iz Ljubljane, Kočevja, Gorskega Kotarja in Istre, pa tudi prepeljani iz taborišča na Rabu. Bili so premladi, da bi vedeli, zakaj so tam, a dovolj zreli, da jim ni zmanjkalo volje do življenja, pa tudi do ustvarjanja ne. "To je bil edinstven primer v okupirani Evropi – da so otroci še v času vojne pisali o svojem trpljenju," pove eden od pričevalcev. Preteklost je izhodišče za prihodnost: več kot šestdeset let pozneje otroci v razredu berejo spise, ki so jih pisali po internaciji njihovi vrstniki, jih ilustrirajo, zastavljajo vprašanja ... Njihov pogled na dogodke je drugačen od pogleda odraslih, zato pa nič manj prizemljen; vprašanja, ki na prvi pogled zvenijo naivno, so v resnici mnogo bolj jasna in zavezujoča, saj terjajo prav takšne odgovore.

Projekciji sledi pogovor z gosti: režiser Dorino Minigutti, avtor stripa Davide Toffolo, zgodovinarki mag. Metka Gombač in dr. Nevenka Troha. Moderatorja: Igor Prassel (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta) in Aleš Doktorič (Kinoatelje).

Cena redne vstopnice je 4,95 evra, za vstopnico s popustom za starejše od 60 let, mlajše od 14 let, dijake in študente boste odšteli 4,25 evra, člani Kluba Kinodvor pa 3,80 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.