Magazin > Film & Glasba & TV
392 ogledov

Kdaj je ženska kurba?

Kurba Urška Boljkovac
Gledališka predstava Kurba v režiji Marka Bulca, ki pove tisto, česar si sami ne bi upali.

"Kdaj je ženska kurba z medicinskega stališča? Je to takrat, ko dobi prvo menstruacijo, prej pa je samo bodoča kurba? Ni res, ženska je kurba tudi takrat, ko vpije ne, ne, ne, ko ji očka tišči velikega lulčka v petletno piško," svoj monolog šokantno začne igralka Violeta Tomič, ki se na odru gledališča Glej prelevi v duhovito in s čustvi nabito satirično 
opazovalko življenja.

To je biografija vseh žensk
Monodrama Kurba po knjigi Vedrane Rudan Ko je ženska kurba/Ko je moški peder je zgodba, v kateri se lahko najde vsak izmed nas. Na zelo plastičen način podaja življenjske resnice, pred katerimi si radi zatiskamo oči. "Cerkev jebe mater vsem, ki ne jebejo prav" in "Bolje, da imamo kurcev pol kufer, kot da smo jih lačne" sta le dve izmed satiričnih izjav iz ust Tomičeve, ki na humoren način obravnavata rdeči niti predstave. Prva se nanaša na vpliv in dvoličnost Cerkve, druga pa na to, da ženske tudi v 21. stoletju niso 
enakopravne moškim.

"Zame je bila to psihoterapija, regresija in gledališki študij hkrati," je Tomičeva dejala po predpremieri. Besedilo je v slovenščino prevedla Barica Smole.

Tomičeva se strinja s tem, da še vedno živimo v moškem svetu: "Jaz sem si vedno želela, da bi ženske postale ljudje, tako kot moški, in da naju z Vedrano ne sežgejo na grmadi." Stoječe ovacije so ob dih spravile tako Violeto kot Rudanovo, ki je ob prvi gledališki uprizoritvi svojega dela povedala: "Danes nisem imela občutka, da sem to napisala jaz, temveč ženska, ki razmišlja kot jaz. To je moja biografija in biografija vseh žensk."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.