Magazin > Film & Glasba & TV
5 ogledov

Kdo bo osvojil srce Sarajeva?

Filmski festival se bo končal 
25. avgusta. Žurnal24 main
Na 13. filmskem festivalu v Sarajevu bodo tudi letos predstavljene najboljše filmske stvaritve iz regije, med njimi kar nekaj slovenskih filmskih projektov.
 

V žiriji so tudi umetniški direktor filmskega festivala v Locarnu Federic Maire, igralka Ozgu Namal, lanskoletna dobitnica nagrade srce Sarajeva režiserka Andrea Štaka ter vodja filmskega oddelka na ZDF/ARTE Meinolf Zurhorst.

V 13. izdaji filmskega festivala v Sarajevu, po slovesu največjega in najvplivnejšega festivala v jugovzhodni regiji, ki se bo odvijal od 17. do 25. avgusta, bodo tudi letos predstavljene najboljše filmske stvaritve iz regije, med njimi kar nekaj filmskih projektov slovenskih filmskih ustvarjalcev. Predsednik žirije, ki bo ocenjevala tekmovalni program festivala, bo igralec Jeremy Irons .

Močna slovenska udeležbaZa nagrado srce Sarajeva se bo potegoval tudi film Kratki stiki.

 
V tekmovalnem programu za najboljši celovečerni film se bo za glavno nagrado festivala srce Sarajeva potegovalo deset filmov, med njimi Kratki stiki režiserja in scenarista Janeza Lapajneta, ki bo na festivalu doživel svojo mednarodno premiero. V konkurenci za nagrado bosta tudi filma, pri katerih je Slovenija sodelovala kot soproducent, in sicer soprodukcija Makedonije, Slovenije, Belgije in Francije Jaz sem iz Titovega Velesa režiserke Teone Mitevske ter bosansko-slovensko-srbsko-nemško-britanska soprodukcija Težko je biti fin Srđana Vuletiča.

V tekmovalnem programu kratkih filmov bo devet filmov, od teh dva slovenska: Luknja režiserja in scenarista Marka Šantiča ter kratki film Na sončni strani Alp režiserja in scenarista Janeza Burgerja.

V sklopu tekmovalnega programa TeenArena bo prikazan tudi celovečerni film Tea, slovensko-poljsko-hrvaško-bosanska soprodukcija režiserke in scenaristke Hanne A. W. Slak, ki je leta 2004 že prejel eno od dveh glavnih nagrad CineLinka – borze soprodukcij sarajevskega filmskega festivala za celovečerne filme. Kot posebno projekcijo v sklopu festivala pa bodo prikazali celovečerni film Marka Naberšnika Petelinji zajtrk, je sporočila Vera Kovačevič.

Priložnost za mlade ustvarjalce

Z namenom odkrivanja novih talentov, promocije avtorjev iz regije in ustvarjanja novih regijskih zvezd bo festival letos ponudil Sarajevo Talent Campus, nov izobraževalen program, namenjen mladim filmskim ustvarjalcem iz držav jugovzhodne Evrope. Projekt, pri katerem sarajevski festival sodeluje z Berlinale Talent Campusom ter berlinskim mednarodnim filmskim festivalom, bo na številnih predavanjih in delavnicah med 20. in 25. avgustom združil ugledne filmske profesionalce z mladimi in nadarjenimi ustvarjalci. Med slednjimi bosta tudi dva slovenska režiserja: Kolja Saksida in Slobodan Maksimovič ter igralka Manca Dorrer.

 

Sarajevski filmski festival daje lokalnim producentom, avtorjem in filmskih ustvarjalcem možnost, da svoja dela in regijo predstavijo številnim mednarodno priznanim kolegom.

Na prvem Sarajevo Talent Campusu bo po napovedih organizatorjev sodelovalo 26 režiserjev, 30 igralcev in 21 producentov. Svoje sodelovanje v vlogi predavateljev so med drugim potrdili ameriški režiser in scenarist Alexander Payne , francoska igralka Juliette Binoche , ameriški igralec Steve Buscemi , bosanska režiserka Jasmila Žbanič in makedonska igralka Labina Mitevska . Mlade režiserje bo skozi Sarajevo Talent Campus vodil bosanski režiser Pjer Žalica , mlade igralce hrvaški igralec Leon Lučev , mlade producente pa Čedomir Kolar .

Organizatorji napoveduje tudi obisk mlade nemške igralke Alexandre Marije Lara, znanega bosanskega režiserja Danisa Tanovića in Michaela Moora, ki bo predstavil svoje najnovejše delo Sicko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.