Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Kino Šiška gostil že 260 tisoč ljudi

scena 28.12.10, Simon Kardum, direktor prostora urbane kulture, kino siska, foto Anže Petkovšek
Štiri leta Kina Šiška. Na rojstnodnevni zabavi v petek, 13., bodo igrali Niet in Via Ofenziva. Direktor pravi, da se kriza pozna in da brez pomoči občine ne bi obstali.

Center urbane kulture Kino Šiška praznuje že 4. obletnico. Pa lahko tovrstni centri preživijo brez finančne podpore države in mesta? Za mnenje smo povprašali kar njegovega direktorja Simona Karduma: "Nikakor ne, vsaj ne v takem kulturno-političnem modelu in s tako majhnim kulturnim trgom, kot ga imamo v Sloveniji. Pa čeprav z evropskimi podporami. Vsakršno drugačno (beri: neoliberalno) razmišljanje je zgrešeno in vodi v popolno razvrednotenje kakovosti in v komercializacijo vsebin. Govorim seveda o neposrednih proračunskih podporah. V Sloveniji žal ni razvita druga, posredna vrsta financiranja, predvsem prek davčnih olajšav, kar je značilno za anglosaški model razumevanja kulture oziroma kulturnih industrij. Ob tem ne pozabimo, da je Kino Šiška tudi prostor socializacije, namenjen široki javnosti, zainteresiranim ustvarjalcem in producentom ter da skoraj polovico prihodkov pridobi na trgu."

Drugačna javna ustanova

Ožja ekipa Kina Šiška šteje devet ljudi, stalnih pogodbenih sodelavcev je okoli 30, tistih, ki proizvajajo v šišenski tovarni, pa še enkrat toliko. Njihov do zdaj najdražji projekt je bila organizacija lanskoletnega Urbanega festivala (UF!) – visoki stroški pa niso bili le zaradi visokih honorarjev nastopajočih (The Ting Tings, Crytsla Castles, Willy Moon), temveč tudi zaradi še večjih produkcijskih stroškov, ki jih s seboj prinaša selitev na drugo prizorišče (festival je namreč potekal v Križankah). Kardum odkrito priznava, da ga brez podpore Mestne občine Ljubljana (MOL) ne bi preživeli, in dodaja, da je v vseh teh letih delovanja najbolj ponosen prav na svojo ekipo, saj je po njegovem "baza mladih ustvarjalcev" in na to, da so v zaposlitvenem in organizacijskem smislu "pionirji drugačne javne ustanove".

Poznejši nakupi vstopnic

Pa se je publika od začetka delovanja Kina Šiška do danes kaj spremenila? "Če je od začetka morda obstajal dvom v naše programske odločitve, se je v nekaj mesecih razblinil. Finančno krizo in krizo vrednot, neke vrste moralno depresijo, v državi (in superdržavi) razbijamo tako, da vedno znova zaupamo ljudem in njihovi presoji. Ljudje niso neumni, imajo pa precej manj denarja, kar se pozna pri skrajno poznih odločitvah za nakup vstopnic. Ja, v tem je občutna razlika," ugotavlja Kardum. Vstopnice za petkovo obletnico v predprodaji stanejo 15 evrov, na dan koncerta pa 18.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.