Magazin > Odnosi in prosti čas
85 ogledov

Psihologinja o obnašanju parčkov v Kmetiji

Maruša in Faki Planet TV
V resničnostnem šovu Kmetija: Nov Začetek lahko spremljamo tudi dva para, ki ju sestavljata Maruša (32) in Fahrudin (33) ter več kot deset let mlajša Maja (19) in Niko (19). O njihovem počutju v šovu, odnosu, zrelosti, krizah in joku, smo se pogovarjali s psihologinjo Tamaro Meško, ki je izvajala testiranje in skrbela za postavitev osebnostnega profila posameznikov, prijavljenih v šov.

Kako menite, da se počutita po eni strani Maruša in Fahrudin ter po drugi Maja in Niko, glede na tekmovanje za različne družine?
Najverjetneje niso pričakovali, da jih bodo v oddaji ločili, saj so po mojem mišljenju menili, da bo enak format oddaje kot lani. Kako se počutijo, pa so dokaj jasno izrazili že v prvi oddaji. Predvsem punci, z jokom in razočaranjem, po drugi strani pa tudi fanta, predvsem Fahrudin.

Kakšen odnos menite, da imata razsodna in premišljena Maruša ter Fahrudin, ki pri tem na določenih ravneh deluje kot njeno nasprotje?
Karkoli odgovorim pri tem vprašanju, bom zgolj ugibala, saj ju kot par ne poznam in ne vem kako funkcionirata v vsakdanjem življenju. Na predstavitvenem videu sta izgledala kot par z urejeno in utrjeno zvezo, a se je glede na odzive ob ločitvi v prvi oddaji izkazalo, da njun odnos verjetno ni tako zrel in utrjen.

Maruša in Fahrudin zase pravita, da imata popoln odnos. Kaj o tem menite vi?
Ne morem odgovoriti na to vprašanje, ker je verjetno definicija popolne zveze za vsakega posameznika drugačna. Poleg tega ju ne poznam kot par in težko govorim o tem.

Kateri izmed njiju je bolj zrel?
Menim, da sta v oddaji oba pokazala določeno stopnjo nezrelosti.

Med Marušo in Fakijem, kot ga kličejo prijatelji, je že nekajkrat počilo. Kakšne so možnosti, da v zvezi nastopi večja kriza?
Možnosti, da nastopi kriza, so odvisne od tega, kakšen odnos ima par pred oddajo. O njunem odnosu lahko zgolj sklepam, vendar bi po videnem rekla, da še gradita svoj odnos, sodelovanje v resničnostnem šovu pa po mojem mnenju ni najboljša izbira za par, ki nima trdnega razmerja.

maja, niko | Avtor: Planet TV Planet TV

Kakšno je vaše mnenje o Maji in Niku? Dobimo vtis, da je Maja preveč posesivna in iracionalna ter Niko rahlo preveč popustljiv in poslušen, morda celo naiven. Kateri izmed njiju je bolj zrel?
Glede na videno v zgolj prvi oddaji, bi rekla, da Niko, ampak ker nisem spremljala oddaj od takrat, ne vem, ali so se stvari spremenile.

Glede na to, da ste pare pred vselitvijo spoznali, ali ste pričakovali, da bo toliko joka, ko so jih ločili? Vas je odziv katerega od parov presenetil?
Če bi jih spoznala, bi jok verjetno pričakovala od Maje in Nika, ker sta mlajša, mogoče bolj nezrela, nestabilna. Ampak me glede na njihove osebnostne lastnosti odziv parov ni presenetil.

Kako težko je v takšnih razmerah biti tekmovalen oziroma ostati ravnodušen do nasprotne družine?
Dvomim, da so kaj manj tekmovalni do nasprotne družine samo zaradi tega, ker je v njej njihov partner. Konec koncev se vsak bori zase in za svoj cilj, torej končno nagrado. Tudi če parov ne bi ločili, bi se za nagrado borila kot posameznika, razlika bi bila le v tem, da bi drug drugega lažje podpirala.

Kaj menite, da se bo zgodilo, ko bo morala ena polovica parčka domov? Kdo bo to najtežje prenesel in zakaj?
Menim, da bosta sploh punci veliko težje prenesli ločitev v obeh primerih. Torej, če sami zapustita šov prvi, ali če bosta fanta prva zapustila šov. Menim pa, da bo obema puncama težje, če bosta fanta zapustila šov pred njima.

Kakšnim parom bi nastop v resničnostnih šovih odsvetovali?
Sama bi nastop v šovih odsvetovala vsem parom. Sploh pa tistim, katerih zveza ne temelji na zaupanju, jo šele začenjajo in se še ne poznajo dobro ali pa vidijo udeležbo v resničnostnem šovu kot rešitev nekih obstoječih težav. Vsekakor pa je udeležba parov odvisna predvsem od lastnosti posameznikov, ki sestavljajo ta par. Torej, zreli in stabilni posamezniki, bodo v paru lažje 'preživeli' v šovu.

Komentarjev 3
  • edvard 12:36 23.september 2015.

    Ubogi Bosanec, takšne histerične babe si pa še on ni zaslužil.

  • dragec 11:59 23.september 2015.

    Zelo lepi par sta SLO Fata in BIH Fahrudin, Otroci bodo zdravi, pridni in veseli mešančki (da ne uporabim grdi slovenski izraz). Čistokrvni slovenčki so manj odporni na bolezni in psihično bolj labilne osebe.

  • Avatar mike1968
    mike1968 08:54 23.september 2015.

    Niko in Maja sta premlada in nezrela za neko resno zvezo. Maja je zelo posesivna, niko pa se obnaša preveč kot mamin sinček in preveč cmeravo. Bodi desc in si najdi kakšno manj ljubosumno punco, ker ljubosumje ubija. Premlada sta ...prikaži veča še.....http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/142004/kmetija-iv-ali-ljubosumje-ubija