Magazin > Film & Glasba & TV
56 ogledov

Ko je Nižinski zaplesal zadnjič

Zadnji ples Nižinskega Primož Lukežič, SMG Ljubljana
V Slovenskem mladinskem gledališču (Stara pošta) si lahko ob 20.30 ogledate presunljivo gledališko dramo Zadnji ples Nižinskega, s Primožem Bezjakom v glavni vlogi.

Vaclav Nižinski (1890–1950) (Primož Bezjak) je bil ruski baletnik in koreograf poljskega rodu, njegova bleščeča umetniška pot pa se je zaradi shizofrenije končala leta 1919 in sledila je tridesetletna hospitalizacija v različnih psihiatričnih klinikah.

Režiser Marko Mlačnik izhaja iz misli, da je prav ples, balet, gib temelj osebnostnega fenomena Nižinski. So plesalci res "božji akrobati", kot je dejala Marta Graham? Sploh obstaja meja med genijem in norcem? Kako se na shizofrenijo in dolgoletno osamitev odziva telo?

Pri ustvarjanju predstave o Nižinskem in njegovem fenomenu je skupina pod vodstvom Mlačnika uporabljala različne vire, med drugim tudi dnevnik Nižinskega, ki ga je skrbno pisal v tednih pred dokončnim psihičnim zlomom, in izjemno bogate in zanimive spomine Bronislave Nižinske na skupno življenje in ustvarjanje z bratom, Zgodnji spomini.

Cena vstopnice je 11 evrov, za dijake, študente in upokojence 9 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.