Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Ko Severina sreča Wendersa

Jeremy Irons Reuters
17. Sarajevski filmski festival. Tudi letos s prestižnimi gosti in filmskimi presežki.

“Filmski javnosti je znano, da režiser Kaurismäki, na žalost, ne mara potovanj, tako tudi ne obiskuje festivalov,” pravi Alma Hadžić iz ekipe Sarajevskega filmskega festivala (SFF) o finskem režiserju Akiju Kaurismäkiju. Njegov film La Havre bo namreč odprl letošnji SFF, namesto Kaurismäkija bo festival, ki bo potekal od 22. do 30. julija na desetih prizoriščih, obiskal francoski igralec André Wilms, sicer nagrajen s priznanjem Evropske filmske akademije za vlogo v omenjenem Kaurismäkijevem filmu.

Wenders v vlogi predavatelja

Kot pravi Hadžićeva, seznam gostov 17. SFF še ni dokončno potrjen, zaradi česar nam ni želela ne zanikati ne potrditi neuradne informacije, da bo festival po štirih letih spet obiskal britanski igralec Jeremy Irons. So pa obisk na festivalu med drugimi že potrdili danska režiserka Susanne Bier, ki bo predstavljala svoj z oskarjem nagrajeni film In a Better World, britanska igralka Charlotte Rampling (v Sarajevo prihaja s filmom Larsa von Trierja Melancholia, v katerem igra) in nemški režiser Wim Wenders. “Sodelovanje med festivalom in režiserjem Wendersom se je začelo z dogovori o tem, da bodo Wendersovi študentje gostje letošnjega Sarajevo Talent Campusa. Večkrat nagrajeni filmski avtor, ki je eden od najuspešnejših predstavnikov novega nemškega filma, bo eden od predavateljev na letošnjem Campusu,” pravi Hadžićeva in dodaja, da se bo režiser na festivalu predstavil tudi z dokumentarnim filmom o koreografinji Pini Bausch z naslovom Pina.

Severina | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Svetovno premiero bo med drugim na festivalu doživel tudi težko pričakovani film režiserja Pjera Žalice, Orkestar, o sarajevski glasbeni zasedbi Plavi orkestar. “V filmu nastopajo številni glasbeniki, politiki, umetniki in novinarji ... Na premiero, ki bo 23. julija, prihaja večina protagonistov filma iz vseh držav nekdanje Jugoslavije,” pravi Hadžićeva.

Od koncertnih vstopnic do javnih intervjujev

Festival letos ponuja tudi določene ugodnosti za študente in mlade. Turistična agencija Gaudi tako ponuja rezervacijo posebnih aranžmajev, ki omogočajo namestitev in spremljanje SFF po zelo ugodnih cenah. “Med drugim ponudbe vključujejo festivalske akreditacije, ki omogočajo vstop v Festivalski center, pogovor z gosti festivala, prisotnost na javnih intervjujih in vstopnice za koncerte,” pojasnjuje Hadžićeva. Več informacij najdete na www.gaudi.ba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.