Magazin > Film & Glasba & TV
6 ogledov

Ko vas napade nadležna pesem

Se jih spomnite in skladbe Mmmbop. Žurnal24 main
V poplavi glasbene ponudbe, v neomejenem številu glasbenih postaj, televizij in videospotov, ste se zagotovo ujeli v trenutku, ko bi najraje določeno pesem „izbrisali“ iz spomina. Pa ne gre, kajneda.

Običajno pomaga, če si zapojete drugo skladbo, ki vam je bolj pri srcu. Vendar tudi ta recept ne deluje vsakokrat. Ko se boste naslednjič znašli v tej situaciji, se zavedajte, da niste sami. Obstajajo melodije, ki gredo v uho vsem ljudem in prav vsi se enako močno naprezamo, da jih čimprej pozabimo. Čeprav tovrstne skladbe nastajajo sproti in in ima skoraj vsaka generacija svoje „ nadležne pesmi“, pa jih je nekaj tudi zimzelenih.

Se spomnite britanske skupine Right Said Fred in skladbe „I'm too sexy“? Leta 1992 je zasedba kopirala kitarski rif Jimija Hendrixa in njegove skladbe "Third Stone from the Sun" in ustvarila najhujšo nočno moro vseh ljubiteljev Jimijevih kompozicij.

 

Raziskava

V Univerzi v Cincinnatiju so dejansko raziskovali tovrstne pojave. Dr. James Kellaris je prišel, do sklepa, da gre za kombinacijo ponavljajočih besednih zvez in monotone melodije. In posameznik je proti pojavu nemočen..

Leta 1999 je Lou Bega s pesmijo Mambo no. 5 pomagal svetovnemu prebivalstvu, da smo si zapomnili Angelo, Pamelo, Sandro, Rito, Monico, Erico, Tino, Mary in Jessico (ženska imena, ki se pojavljajo v skladbi op. p.). Sicer gre za priredbo skladbe Pereza Prade iz leta 1949. Ob skladbi „ Who let the dogs out“ smo vsi vpili refren, ki je bil homonimen pasjemu lajanju. Baha Men so za skladbo prejeli celo Grammya. V 90-ih so trije kanadski bratje s priimkom Hanson poskrbeli za presežek vseh časov. Refren skladbe Mmmbop je pomensko še danes zavit v meglo. Presenetljivo pa je dejstvo, da jo je šele producent Dust Brothers oblikoval v pop skladbico, prvotno so ji namenili baladno obliko.

Med skladbami, ki jih nikakor ne morete spraviti iz misli, je tudi nekaj vrhunskih skladb. Npr „Don't worry, be happy“ Bobbya Mcferrina in "We will rocku you“ legendarne zasedbe Queen. No, ne glede na okus posameznika in dejstvo, da s petjem „nadležnih pesmi“ lahko okužite okolico, si velja zapomniti stari rek,: Kdor poje, zlo ne misli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.