Magazin > Film & Glasba & TV
5 ogledov

Ko vas zakrijejo črne maske

Črne maske Maribor 2012
V veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo ob 19.30 premierno uprizorili opero z naslovom Črne maske.

Črne maske so edina opera in hkrati vrhunec glasbene zapuščine skladatelja Marija Kogoja, emblematične figure slovenske glasbene avantgarde; zanjo je avtor po zgodbi ruskega pisatelja Leonida Andrejeva tudi sam napisal libreto.

Za delo velja, da je rojeno pod nesrečno zvezdo. O nesojenih in neslavnih uprizoritvah zgodbe o Lorenzu, ki ga preganjajo demoni, dokler se njegov razum popolnoma ne zlomi, krožijo številne mračne legende – celo takšne, ki delo povezujejo s temno avtorjevo usodo. Vsebina opere je tragična, glasba pa temu primerno mračna.

Kot vsem, ki so se jih lotili v preteklosti, predstavljajo Črne maske velik izziv tudi tokratnim ustvarjalcem: maestru Urošu Lajovicu, ki se podpisuje pod glasbeno vodstvo uprizoritve, priznanemu (sicer filmskemu) režiserju Janezu Burgerju, zagrebškemu tandemu Numen, ki bo poskrbel za scenografijo, kostumografu Alanu Hranitelju in koreografu Edwardu Clugu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.