Magazin > Film & Glasba & TV
9 ogledov

Končno izid Siddhartine Sage

Prvi koncert skupine je že razprodan, ujamete jih lahko še 11. 12. v mariborski
1/2
Žurnal24 main
V soboto izide dolgo pričakovani album skupine Siddharta, po besedah članov zasedbe bo to njihov najbolj izpovedni album doslej. Na dan izida bodo album v živo predstavili v Katedrali Kina Šiška.

Člani skupine pravijo, da je peti studijski album Saga nastajal na svojevrsten način, saj so oboževalci nastanek albuma lahko spremljali prek slovenskega portala. Člani skupine so pokazali, kako je album nastajal, in sicer od same zasnove pesmi do končnega izdelka.

Snemanje v Los Angelesu s priznanim producentom Rossom Robinsonom pa ni bilo posebno samo zato, ker so prvič snemali daleč od doma, temveč tudi zato, ker so prvič snemali ploščo v 'enem kosu'. Kot je pojasnil vokalist Tomi Meglič tokrat niso "glasbe sestavljali“, temveč so v studiu vsi člani snemali hkrati. "Skladbi smo se prepustili in na tak način glasbi vdihnili dušo," je povedal. A za tak način snemanja je potrebna koncentracija in menda so prav s to navdušili Robinsona, saj za razliko od nekaterih glasbenikov, s katerimi je sodeloval, niso potrebovali premora po vsakih 15 minutah snemanja.

Robinson je samo za uglasitev bobnov porabil tri ure, šele nato smo začeli snemati.
Tomi Meglič, o perfekcionizmu Rossa Robinsona

Metafizika pred snemanjem
No, Robinson pa je njih navdušil z "duhovnim pristopom" k snemanju. Marsikatero podrobnost s snemanja bodo fantje obdržali zase, a zaupali so nam, da je bila to za njih res svojevrstna izkušnja. Presenečeni so bili, da jih je Robinson "prisilil v kontamplacijo in analiziranje samih skladb", s čimer je želel doseči vsebinsko globino. Po njihovih besedah je to producent, ki dela na psihologiji glasbene skupine. Iz njih pa je uspel potegniti tisto, kar v Sloveniji ne bi moglo priti na dan. "Preden smo začeli snemati, smo vsako pesem analizirali in to na tistem višjem nivoju, skoraj psihoanalitičnem. Iz nas je potegnil tisto najbolj skrito," je povedal Primož Benko – kitarist in spremljevalni vokalist.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tokrat so izjemno pozornost namenili sami tehniki snemanja. Pozorni poslušalci boste prepoznali tudi drugačen zvok tolkal. Bobne so tokrat snemali na prav poseben način, in sicer na 24-kanalni trak. Po besedah Janija Haceta bo prav zato plošča zvenela tako organsko, toplo. "Analogija je sinonim za toplino", seveda v glasbenem smislu. Čeprav je po mnenju sodobnih producentov ta tehnika snemanja zastarela, bodo pravi poznavalci vedeli, zakaj takšen poudarek na načinu snemanja. Bobnar Boštjan Meglič je poudaril, da v Sloveniji ni težava v tem, da ni tehnične opreme za takšen način snemanja, "gre zato, da Robinson zna opremo uporabljati".

Brezskrbnost se je obrestovala
Potem, ko njihov četrti album Petrolea ni bil najbolj uspešen, so se odločili, da se bodo na novo pot podali povsem sproščeno in brez notranjih ovir. In prav so imeli. Z Robinsonom so ustvarjanje pripeljali na višji nivo. Glasba je tudi z vidika besedil zelo izpovedna, besedila so namreč napisana v prvi osebi ednine. Člani so si edini, da je plošča prav zato najboljša doslej. V celoti jo bodo predstavili 21. novembra. Koncert v Kinu Šiška je že razprodan, lahko pa jih ujamete 11. decembra v mariborski dvorani Tabor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.