Magazin > Film & Glasba & TV
149 ogledov

Konec legende Portoroža

Kanela Bar Suzana Kos
Odpoved najemne pogodbe legendarnemu Kanela baru razburja glasbenike.

"Mesto naredijo ljudje, ne zidovi. In Kanela bar je s svojim delovanjem tistemu delu Portoroža, ki je že povsem brezoseben, dal občutek domačnosti in prijaznosti do ljudi, ki so tja prišli po kaj več, kot le po ležalnik za na plažo," o legendarnem rock baru Kanela, ki se mu je občinsko javno podjetje Okolje Piran brez navedbe razloga odločilo odpovedati najemno pogodbo, pravi glasbenik Drago Mislej - Mef in opozarja: "Vsaka občinska oblast, ki ima rada svoje mesto, mora takšnim lokalom pomagati, da ostanejo in obstanejo. Kanela bar je bil eno od redkih prizorišč, kjer so se lahko predstavili glasbeniki z Obale."

Koprsko okrožno sodišče bo v teh dneh dokončno odločilo, ali bo najemniku Draganu Stojiću, ki je v Kaneli organiziral številne koncerte domačih in tujih glasbenikov, začel teči enoletni odpovedni rok. "Glavna obravnava je končana, težko verjamem, da sodišče zahtevi lastnika ne bi ugodilo; sicer pa bi lahko Okolje Piran uveljavljalo odpoved tudi zaradi neizpolnjevanja najemne pogodbe glede neplačila najemnine – dolg je precej visok," ocenjuje odvetnica odvetniške pisarne Matoz Urška Krebelj, ki zastopa lastnika prostorov.

To je kulturna težava

"Kanela je edini rock klub na Obali in eden od redkih v Sloveniji, v katerem se lahko predstavljajo kakovostne slovenske glasbene skupine. Če ga ne bo več, bo to nepopravljiva škoda za domačo glasbeno sceno. Pravkar prihajam s sestanka pri Urošu Grilcu, ministru za kulturo, ki je opozoril, da pogreša samoiniciativnost pri odpiranju prav takšnih klubov, in hkrati izrazil podporo takšnim, ki vztrajajo," pa je dejal glasbenik Igor Leonardi, ki meni, da pomeni zaprtje Kanele nepopravljivo škodo tudi za portoroški turizem, "saj gostom ne moreš ponuditi le standardnih slaščičarn, gostiln in diskotek, ampak tudi takšne lokale, ki so prepoznavni, originalni in pomenijo obogatitev ponudbe za mlade. Ob poplavi prizorišč s turbo folk glasbo je to dejansko tudi kulturna težava za državo."

Ni pomembna obleka

V Kaneli je med številnimi drugimi glasbeniki nastopal tudi Patrick Vlačič, nekdanji prometni minister in kitarist skupine Heaven X, ki pravi: "V Kaneli lahko srečaš vse generacije, vse, ki imajo radi dobro glasbo, in vse, ki menijo, da ima Portorož še vedno dušo. In hkrati nobenega, ki bi ga skrbelo, ali je v dovolj dragi obleki in ki bi se prišel tja le kazat. Dragan (Stojić, najemnik, op. p.) je dokazal, da je Kanela tudi roža Portoroža, in upam, da bo tako vztrajen, kot so kanele na naših istrskih terasah."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.