Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Kosorjeva visi na genitalijah

Jadranka Kosor 24sata
Predstava Kiklop, producenta in direktorja Mini Teatra Roberta Valta, razburja občinstvo s kontroverznimi prizori, predvsem tistim, v katerem so genitalije enega izmed igralcev oblečene v podobo Jadranke Kosor.

Hrvaška predstva Kiklop v koprodukciji ljubljanskega Mini Teatra, Scene Gorica in zagrabškega ITD Teatra, v kateri nastopa tudi politično provokativna rok skupina Let3 iz Reke, je v Užicah izzvala burne reakcije občinstva. Okoli 60 šokiranih gledalcev je zapustilo predstavo, ki jo je režiral Ivica Buljan.

"Mi ustvarjamo pankerske predstave, ki niso všeč vsem. Tako burnih reakcij nismo načrtovali, vendar smo si jih želeli, zato podpiramo to, da so ljudje odhajali z dvorane. Mislim celo, da bi se morali vrniti v čase, ko so gledalci v igralce metali jajca in paradižnike, saj bi to izboljšalo gledališke predstave," je o burnem odzivu občinstva povedal hrvaški igralec Frano Mašković.

"Naslov Kiklop smo izbrali, ker želimo prikazati, kako se počutimo v kvazi demokratični družbi brez umetnosti. Politični trenutki v predstavi, kot je podoba hrvaške premijejke, ki visi z genitalij enega izmed igralcev, je le trenutek satire proti tragediji," je o kontroverznih trenutkih predstave za 24sata povedal producent predstave in direktor ljubljanskega Mini Teatra Robert Valt.

S predstavo so ustvarjalci želeli izzvati odmevno reakcijo v hrvaški javnosti, da bi opozorili na zmanjšanje sredstev, ki jih je država namenila neodvisnim umetnikom. "Boj za občinstvo zahteva od nas, da se približamo gledalcu, tudi če je zato potrebna provokacija in umazani triki," je prepričan član reške skupine Let3 in igralec v predstavi Zoran Prodanović Prlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.