Magazin > Film & Glasba & TV
108 ogledov

Koyeev lajf je čist odbit

Koyaa
1/4
Spletna stran festivala Animateka
Na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki te dni animira obiskovalce ljubljanskega Kinodvora in Kinoteke, v ponedeljek pa odhaja v Maribor, se v glavnem tekmovalnem sporedu in tekmovalnem sporedu za otroke Slon predstavlja tudi Kolja Saksida, edini Slovenec v glavnem tekmovalnem programu.

Kolja Saksida bo žirijo in gledalce v petek ob 19. uri nagovarjal s triminutno animacijo Koyaa – Lajf je čist odbit, ki je štartala na letošnjem sejmu na filmskem festivalu v Cannesu in se pred prihodom na Animateko zvrstila že na 40 festivalih, čeprav je Koyaa v resnici zadihal že leta 2005.

Šest let pozneje Koyaa, ki se je v tem času iz neandertalca razvil v hribovskega punkerja, in njegov avtor, izvršni producent Matija Šturm in ekipa filma, ki je v tri minute vložil 26 snemalnih dni in 120 tisoč evrov, razmišljata drugače: "Leta 2005 smo naredili 13 delov serije za 25 tisoč evrov, ampak ni bil nihče plačan, zdaj pa so. To je bistvena razlika," o proračunu filma, za katerega je 50 odstotkov sredstev prispevalo ministrstvo za kulturo, preostalo pa produkcija in koproducenti, pravi Kolja Saksida, ki je Koyoo posodobil vsebinsko in vizualno: "Naredili smo novo likovno zasnovo in nov lik, glasba pa ostaja ista. Koyaa se je preselil iz doline na vrh gore, dobil prijatelja krokarja in postal bolj samosvoj in domišljav ter se še bolj umaknil od vsakodnevnih traparij."

Kolja Saksida | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Koyaa, ki si na vrhu gore po mnenju Kolje lahko privošči svobodo, kakršne si ljudje ne moremo, se je znebil tudi hišne številke 69, ker je ne potrebuje, načrtovana prijatelja krtica in mačkon oziroma alpska levinja pa sta se preselila v animirano serijo Mulc, ki tako kot Koyaa in še marsikaj nastaja v produkciji ZVVIKS. Čeprav Koyaa s svojimi 27 izrazi čustev, med katerimi je veliko začudenih in veselih, žalostnih pa sploh ne, ne zbuja videza zdolgočasene osebe, vprašanje o dekletu, ki bi mu poleg krokarja delalo družbo, vseeno ni odveč. "Pustimo se presenetiti," se namuzne Kolja, ki dopušča tudi možnost, da njegov hribovski punker v prihodnosti morda tudi spregovori, čeprav raje razmišlja o bližnji prihodnosti.  "Moj namen je narediti serijo iz 13 ali 26 delov. Če bi delali 13 delov naenkrat, bi en del stal precej manj kot ta, ker se produkcijski stroški bistveno znižajo," pravi in ne zanika možnosti, da bi s Koyoo, če dobi finančni vložek, v interaktivni različici poskusil osvojiti tudi pametne tablice.

Medtem ko je iPad še v fazi ideje, pa je barcelonski metro, na katerem je bil Koyaa predvajan v sklopu španskega festivala kratkega filma Subtravelling, že realnost. Pa naj še kdo reče, da je na vrhu samotno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.