Magazin > Film & Glasba & TV
100 ogledov

Kradljivcem se smeje

O plagiatih smo prvi pisali v časniku Žurnal24. (Foto: grafika Žurnala24) Žurnal24 main
Tone Košmrlj preklical avtorstvo vsaj še treh pesmi. "Če ne bi sami priznali, da je pesem plagiat, bi bil problem," pravijo na UIL.
Nič ne vem, kaj se dogaja. Imam vsaj še deset originalnih in slovenskih skladb, ki jih lahko obelodanim, zato nisem samo jaz na tapeti. Sicer pa o celi zadevi za Žurnal24 nočem več dajati izjav.
Tone Košmrlj

V Sloveniji se nekateri brez sramu šopirijo s perjem, ki niti slučajno ni njihovo. To se je pokazalo v zadnjih tednih, ko je prišel na plano cel spisek pesmi, ki so plagiati. Med drugim tudi pesem Zdravnik Domna Kumra, in vsaj še tri pesmi Pop Designa - Zate, Zaspi pri meni nocoj in Sedem dni. Tone Košmrlj (Pop Design) je prijavo avtorstva za omenjene uspešnice sicer že preklical. Tako, kot je tudi priznal, da Na božično noč ni ustvaril sam.

Kljub priznanju pa še vedno poteka postopek ugotavljanja plagiatorstva, pravijo na Združenju SAZAS. In ta bo potekal še lep čas, meni direktor Urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej. "Če ne bi sami priznali, da gre za plagiat, bi bil to problem. Hočemo rešiti vsaj enega od teh primerov, da se bo na tem področju kaj spremenilo. Ni normalno, da se tisti, ki delajo na tak način, posmehujejo ostalim. Zagotovim lahko, da tega primera ne bomo izpustili iz rok in da bomo v javnost prišli s konkretnimi podatki. / … / Bojim se, da se zadeva ne bo rešila zelo hitro. Ko gledam izjave posameznih avtorjev, ugotavljam, da se jim vse skupaj zdi smešno,“ pravi Žurej in dodaja: "Ironija je, da tisti, ki je naredil plagiat, s tem denarjem plačuje odvetnike, da se borijo proti tistemu, ki se bori za svoje pravice.“ Podarja tudi, da se morajo avtorji za svoje pravice boriti sami. "Tukaj gre za dve stvari, za materialne avtorske in moralne pravice. Za slednje morajo poskrbeti avtorji, saj mi tukaj nimamo nobenih pristojnosti, za materialne pa lahko mi podamo predlog policiji, da kaj naprej naredi. Seveda pa bi lahko v tem primeru policija kaj sama naredila, ne pa čakala na nas.“

PLAGIAT, BO%C5%BDI%C4%8CNA NO%C4%8C, POP DESIGN, GRANT STEVENS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čaka pa tudi Sazas. "Edina pristojna institucija za izvedbo postopka je sodišče. To na podlagi materialnih dokazov, ki jih izvedejo zapriseženi strokovnjaki za področje glasbe, ugotovi ali je skladba dejansko plagiat. Zato se v presojo tega Združenje Sazas ne more spuščati in se od takih dejanj distancira. /.../ Poudarjamo, da nobena druga institucija ali posameznik nima pristojnosti ugotavljanja ali je avtorsko delo plagiat, avtorji pa so s prijavo avtorskega dela moralno in materialno kazensko odgovorni za resničnost prijave,“ so za Žurnal24 razložili na Sazasu in dodali, da se bodo vpleteni, po njihovih podatkih, sami dogovorili.

To je potrdil tudi eden od avtorjev originala, Grant Stevens, ki se trudi za izvensodno poravnavo. "Z gospodom Košmrljem se nisem pogovarjal. GEMA, nemška različica Sazasa, je v stiku s Sazasom in se trudijo zaščititi naše pravice. Ko bo to končano, lahko stopimo v stik s tako imenovanimi slovenskimi avtorji. Takrat bomo videli, kaj lahko naredimo glede storjenega,“ je povedal in dodal, da imajo sicer pripravljen tudi načrt B, če dogovori ne bi bili uspešni. "Takrat bomo prisiljeni iti na sodišče, a o tem v tem trenutku še ne razmišljamo.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.