Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

Kraljeva otvoritev festivala Ljubljana

2Cellos Arhiv izvajalcev
Danes bo svoja vrata odprl 61. Ljubljana Festival, ki se bo slavnostno pričel ob 21.30 na Kongresnem trgu. Nocojšnjemu dogodku bodo priča tudi grof Wesseški in grofica Wesseška ter japonski princ Akišino in princesa Kiko.

V prestolnici se bo ob 21.30 z velikim glasbeno-vizualnim performansom na Kongresnem trgu, ki ga pripravljajo v sodelovanju s festivalom Ars Electronica, začel 61. Ljubljana Festival. Ta bo dogajanje v Ljubljani do 10. septembra popestril s številnimi glasbenimi in scenskimi dogodki, akademijo in delavnicami.

Pod taktirko Ivana Repušića in v izvedbi orkestra Purpur, akademskega zbora Ivan Goran Kovačić in solistov bodo v središču Ljubljane nocoj zazvenela dela Wagnerja, Petra Iljiča Čajkovskega in Antona Brucknerja. Pri slednjem se bodo izvajalcem "pridružili" zvonovi ljubljanskih cerkva. V koncertu bosta uživala tudi kraljeva para, ki sta trenutno na obisku pri nas; grof Wesseški in grofica Wesseška ter japonski princ Akišino in princesa Kiko.

Prava umetniška poslastica

Letošnji festival bosta sicer zaznamovali 200-letnici rojstva velikanov klasične glasbe - Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija, v fokusu pa bo ruska kultura.

V sklopu 200-letnice Wagnerjevega rojstva so na program Ljubljana Festivala uvrstili skladateljevo slovito delo Nibelunški prstan. Letošnji festival bo v izvedbi Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva 2. in 3. septembra ponudil prva dva dela te tetralogije – Rensko zlato in Valkiro, prihodnje leto pa bodo izvedli še Siegfrieda in Somrak bogov. Gergijev bo z Orkestrom Mariinskega gledališča sicer nastopil še konec julija.

Italijanskemu skladatelju Verdiju se bodo med drugim poklonili z izvedbo njegovega slovitega Rekviema. Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru in zboru SNG Maribor bo na dogodku v Križankah, ki bo tudi glavno festivalsko prizorišče, dirigiral Andres Mustonen. Verdija se bodo spomnili tudi s koncertom opernih arij s solisti Akademije gledališča Scala, naslovljenim Verdi gala.

Rusko glasbeno dediščino bo predstavil še zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo nastopil tudi v Kostanjevici na Krki in Kranjski Gori. Za zaključek festivala pa bo poskrbel Akademski državni balet Borisa Eifmana, ki bo izvedel balet Bratje Karamazovi v Eifmanovi koreografiji in režiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.