Magazin > Film & Glasba & TV
138 ogledov

Kremenčkovi praznujejo 50 let

Žurnal24 main
Yabba Dabba Doo! Se še spomnite Kremenčkovih, ki so avto pognali kar z nogami? Danes spomin nanje lahko znova obudite, saj praznujejo 50. rojstni dan.

30. septembra leta 1960 so na ameriški televiziji prvič predstavili Freda in Vilmo Kremenček ter njuna soseda Barneyja in Betty Grušč. Risana serija Kremenčkovi je v trenutku navdušila staro in mlado ter jih vsak dan pol ure zabavala vse do 1. aprila 1966.

Najdaljši pred Simpsoni
Priljubljeni Kremenčkovi so bili najdlje predvajana animirana situacijska komedija, ki jo je bilo moč spremljati na televiziji v najbolj gledanem terminu. Njihovih predvajanih šest let so leta 1997 prekoračili Simpsonovi. Ti se na televiziji vrtijo še danes, vse od leta 1989.

Ustvarila sta jih  William Hanna in Joseph Barbera. Z ljubko risarsko tehniko sta si nedvomno prisvojila mlajše občinstvo, s satiričnimi dialogi pa tudi starejše. Spevna uvodna pesem Meet the Flintstones se je risanki pridružila šele v tretji sezoni leta 1963. Skoraj 30 let pozneje so jo priredili, saj je na velika platna po svetu prišel film o Kremenčkovih, ki je pozneje dobil tudi nadaljevanje.

Tipična ameriška družina iz predmestja

Fred in Barney, soseda in najboljša prijatelja in sodelavca v bližnjem kamnolomu sta povsem običajna moška. Srečno sta poročena, Fred z Vilmo, Barney z Betty, sicer obe natakarici, ki sta se prelevili v predmestni gospodinji in ljubeči materi. Vilma naj bi bila celo prvi risana junakinja, ki je zanosila in rodila deklico Pebbles, Gruščova pa sta po njenem rojstvu posvojila dečka Bamm Bamma. K paketu tipične ameriške družine pa sta seveda sodili tudi domači živali - maček, ki ponoči ni hotel ostati zunaj in zabavni Dino, dinozavrov mladič, ki je imel vlogo modernega družinskega psa.

Ste bili tudi vi zasvojeni s Kremenčkovimi ali pa so vam o njih pripovedovali starši? V kvizu preverite, koliko Kremenčka se je v teh letih nabralo v vas!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.