Magazin > Film & Glasba & TV
12 ogledov

Kritiki so povedali: Slumdog Millionaire

Z donacijo želijo ustvarjalci filma pomagati revnim mumbajskim otrokom. © Flynet
1/12
Žurnal24 main
Kritike je najbolj prepričal film Slumdog Millionaire, ki je na podelitvi nagrad filmskih kritikov kar petkrat zmagal.

V petih kategorijah je na 14. podelitvi nagrad filmskih kritikov slavil film Slumdog Millionaire. Postal je najboljši film, nagrado pa so prejeli še režiser Danny Boyle, scenarist Simon Beaufoy, igralec Dev Patel in skladatelj A. R. Rahman. Po prejemu nagrade je Boyle dejal: " Neverjetno je, kako radodarni ste bili do našega filma." Režiser je film poimenoval "ljubezenska pesem“ za Mumbaj.

Nagradi je osvojil tudi film Temni vitez, ki je najboljši akcijski film. Kritiki so nagrado podelili Heathu Ledgerju za stransko vlogo. Nagrado je pred stoječo dvorano v njegovem imenu sprejel režiser Christopher Nolan. "Ne upam si govoriti v njegovem imenu. Njegov glas je bil edinstven in originalen," je dejal Nolan in dodal, da je delo s takim igralcem "ena najboljših izkušenj, ki jo je kdorkoli od nas imel ali bo imel. Njegov prispevek k filmski industriji je treba globoko ceniti, zato se zahvaljujem za to nagrado."

Z dvema nagradama se lahko pohvali tudi Sean Penn, ki je po mnenju kritikov najboljši igralec, nagrado pa je prejela tudi zasedba filma Milk. Penn je dejal, da bi bil resnični Harvey Milk njegova prva izbira za glavno vlogo. "Imel je karizmo, po kateri lahko igralec le hrepeni," dodaja Penn.
 
Za stransko žensko vlogo je nagrado prejela Kate Winslet, medtem ko so kritiki za glavno vlogo nagradili Anne Hathaway in Meryl Streep. "Meryl je moja vzornica," je za odrom dejala Hathawayjeva. "Osvojiti nagrado skupaj z vzornico, s katero sva bili obe nominirani, je neverjetno. Zelo sem vesela zanjo in seveda tudi zase."

"Veliko nagrad se podeljuje, ampak ta, mislim, ima največji pomen,"
je ob sprejemu nagrade za najboljšo komedijo dejal scenarist, režiser in igralec filma Tropski vihar Ben Stiller. "Tega ne pravim samo zato, ker je to edina nagrada, za katero je bil naš film nominiran."

Nagrado Joel Siegel za humanitarne dosežke je prejel 59-letni Richard Gere za dolgoletno podporo Tibetu.

Medtem ko so se nekateri veselili, so drugi ostali praznih rok. Poraženec večera je film Nenavadni primer Benjamina Buttona, ki je bil nominiran osemkrat, a ni osvojil niti ene nagrade.

Seznam nagrajencev:
Film: Slumdog Millionaire
Glavni igralec: Sean Penn (Milk)
Glavna igralka: Anne Hathaway (Rachel Getting Married) in Meryl Streep (Doubt)
Stranski igralec: Heath Ledger (The Dark Knight)
Stranska igralka: Kate Winslet (The Reader)
Igralska zasedba: Milk
Režiser: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Scenarist: Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
Animirani film: Wall-E
Mladi igralec/igralka: Dev Patel (Slumdog Millionaire)
Akcijski film: Temni vitez
Komedija: Tropski vihar
Televizijski film: John Adams
Tujejezični film: Waltz With Bashir
Dokumentarec: Man On Wire
Pesem: The Wrestler, izvajalec Bruce Springsteen (The Wrestler)
Skladatelj: A. R. Rahman (Slumdog Millionaire)
Nagrada Joel Siegel: Richard Gere

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.