Magazin > Film & Glasba & TV
97 ogledov

Krkovič: "V skladbi je moja duša"

"Jaz sem duša, ki izpoveduje, kar je danes v glasbi redkost," pravi Krkovič. (Fo Žurnal24 main
Na letošnjem festivalu Slovenska popevka se bo predstavil Matjaž Jelen s skladbo SAM, za katero je besedilo in glasbo napisal brigadni general Anton Krkovič.

Gre za manj znano plat nekdanjega načelnika MSNZ in poveljnika brigade MORiS Antona Krkoviča, ki je za Žurnal24 razkril, da se z glasbo ukvarja, odkar pomni. "Glasba mi je bila položena že v zibelko. Moj oče je bil izjemen glasbenik in vsi menijo, da sem ta dar podedoval po njem. Aktivno glasbeno udejstvovanje in ustvarjanje sem prekinil leta 1990 zaradi okoliščin, ki so me potisnile v vlogo, ki je javnosti dovolj dobro znana. Toda glasba je bila in bo za vedno stalnica v mojem življenju."

"Skladba SAM govori o meni. Glasbeni in literarni strokovnjaki jo opredeljujejo kot ekspresivno poemo. Ima izjemen naboj in gre za neke vrste osvežitev v slovenskem glasbenem prostoru."

Osebna filozofija v glasbi in besedilu
Morda se zdi malce šokantno, da se general pojavi v takšni vlogi, vendar Krkovič obljublja, da bo Slovenkam in Slovencem dal nekaj lepega. Skladba je po njegovih besedah rock balada "šankrokovskega tipa". Matjaža Jelena, ki bo pesem vokalno interpretiral na festivalu, prej ni poznal, mu je pa glasba, ki jo je igrala skupina Šank Rock, blizu. "Skladba bo za festival po zamisli vrhunskega skladatelja in aranžerja Patrika Grebla prirejena za veliki orkester in s tem bo delo definitivno dobilo vso moč in energijo, ki sem jo začutil kot avtor besedila in glasbe. V sintezi glasbe in besedila je izražena moja splošna in osebna filozofija življenja," še pravi Krkovič.

Roker in general sta zmagovalna kombinacija.
Matjaž Jelen

Na vprašanje, ali se mu zdi, da bi skladba lahko bila zmagovalna, Krkovič odgovarja, da mu je že sam izbor velika zmaga. "Zavedal sem se, da festival Slovenska popevka v svetu slovenske glasbe po glasbeni kvaliteti sodi na najvišjo raven in da se predrzno (kar je moja značilnost) spuščam v neke vrste avanturo, ko sem si dovolil kot glasbeni amater spopasti s profesionalci …"

Jelen najbolj primeren interpret
"Za generale se spodobi, da za ceno svojega prav tudi tvegajo in v končni fazi zmagujejo,"
je v šali dejal ter dodal, da se zmage tudi na festivalu ne bi branil. "Tudi v finalno fazo gremo polno motivirani za zmago. V končni izjemen uspeh pa verjamem toliko bolj zato, ker se zavedam, da imamo v rokah izvrstno avtorsko delo, ki mu bosta dušo in življenje vdahnila aranžma Patrika Grebla ter moj izbor interpreta, za katerega sem vnaprej vedel, da je edini moški vokal v Sloveniji, ki je zmožen to skladbo interpretirati natančno tako, kot sem si v času komponiranja in pisanja teksta zamislil. Ni le moje mnenje, da skladba sodi med favoritinje za zmago. S končno zmago nisem prav nič obremenjen in se sprašujem, kdo bi pa v resnici bil, če si je ne bi želel. To definitivno ne bi bil jaz in bi bilo v diametralnem razkoraku s poanto teksta, ki se glasi: … IN BIL BI JAZ!"

Matja%C5%BE Jelen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Krkovič Matjaža Jelena ocenjuje kot borca, ki bo skladbo predstavil na polno, z vso potrebno energijo in tehniko petja, ki jo zahteva vokalna zahtevnost skladbe. Predvsem pa si vsi skupaj slovenskemu narodu želijo dati nekaj iskrenega kot darilo ob dvajseti obletnici samostojne Slovenije, še pravi Krkovič.

Z novo skladbo na MMS
Za konec pa Krkovič še doda, da ima na zalogi še nekaj stvari. Obžaluje, da letos ne bodo organizirali festivala Melodije morja in sonca, ker ima za to priložnost že skomponirano skladbo in napisano besedilo. Skladbo, ki sodi v povsem drugačen glasbeni žanr in sporočilnost. Zdi se mu tako zelo "pisana na kožo MMS", da jo bo verjetno kar prihranil za drugo leto.

Trenutno je že v teku tudi njegov zelo kompleksen glasbeni projekt, o katerem pa je še prezgodaj govoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.