Magazin > Film & Glasba & TV
72 ogledov

Laibach bodo nastopili v Severni Koreji

laibach Žurnal24 main
Skupina Laibach se bo v Severni Koreji, kamor se na gostovanje odpravlja avgusta, zavzemala za združitev Severne in Južne Koreje. Njihova okolica menda v strahu.

Skupina Laibach, ki se je pred kratkim vrnila iz uspešne severnoameriške turneje, bo že to soboto, 4. julija, tradicionalno obeležila svoj visok - 35-letni - jubilej v rojstnem mestu Trbovlje. Na kraju zločina, v Delavskem domu, kjer je leta 1980 pričela svoje dolgo potovanje, bo Laibach premierno predstavil tudi del programa, ki ga bo izvajal v Severni Koreji, kamor se odpravlja avgusta na desetdnevno gostovanje. Tam se bodo zavzemali za združitev Severne in Južne Koreje.

Njihov program med drugim vsebuje Laibachove predelave znamenitih skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Gre predvsem za skladbe The Sound of Music, Do-Re-Mi, Climb Every Mountain in Edelweiss. Poleg njih bo skupina predstavila še interpretacije izbranih korejskih skladb in himn.

Skupina bo nastopila na dveh koncertih v Pyongyangu. Odprava in koncerti bodo tudi predmet dokumentarnega filma, ki naj bi doživel premiero leta 2016. Stroške turneje bodo delno pokrrili s kampanjo  na  Indiegogo, tako kot so to storili že za ameriško turnejo.

Njihova okolica zaskrbljena

"Seveda smo bili prijetno presenečeni, ne pa tudi začudeni. Vabilo, v katerem je pisalo, da si želijo našega gostovanja v njihovi državi, smo prejeli z radovednostjo in hvaležnostjo,“ je za Žurnal24 povedal Laibach, ki na politiko Severe Koreje gleda kot na "zrcalno verzijo ameriške politike. "Severna Koreja je tako in tako produkt Trumanove doktrine, ki je odločila, da se združena Koreja ne sme zgoditi, ker to ne bi bilo v interesu supersile. Takšna Severna Koreja kot je zdaj, Ameriki dosti bolj ustreza, ker jo lahko uporablja kot izgovor za svojo močno vojaško prisotnost v regiji.“

Pravijo še, da se bodo za združitev obeh Korej zavzemali na koncertih in tudi v svojih izjavah. "Podpiramo njihove (in vsekorejske) težnje po ponovni združitvi, tako kot smo podpirali združitev Vzhodne in Zahodne Nemčije, ko sta bili državi še ločeni. Sledeči principom miroljubne koeksistence prakticiramo tudi aktivno kulturno izmenjavo s Severno Korejo. Kultura je lahko močno orodje, ki odpira mnoga vrata. Če jih držimo zaprte ne bo pomagalo niti ljudem v Severni Koreji niti tistim izven.“

Po naših informacijah naj bi nekateri iz njihovih krogov zaradi obiska močno zaskrbljeni. Na vprašanje, ali so zaskrbljeni tudi člani skupine, odgovarjajo: "Strah bi nas bilo lahko kvečjemu, da bi nas bilo strah, ko se bomo vrnili domov. Mogoče pa je Severna Koreja lahko naš pravi dom, kdo bi vedel.“

Na sceni že 35 let

Skupina letos praznuje že 35 obletnico obstoja. Kaj je skrivnost njihovega uspeha in kako težko se je bilo obdržati na sceni toliko let? "To je isto, kot bi nas spraševali, kako težko je obdržati delo v neki tovarni ali v pisarni toliko časa… Delamo pač po svojih najboljših močeh in se trudimo, da vse skupaj ima nek minimalni smisel in da pri tem poslu ostanemo živi. Še vedno pa ne pozabljamo, da je Laibach fanatizem, ki zahteva žrtve in požrtvovanje,“ so za nas še izjavili in dodali, da so zabeležili že veliko uspehov, "glavni pa še prihajajo“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.