Magazin > Film & Glasba & TV
56 ogledov

Laibachi niso mogli zrušiti premogovnika

Laibach
1/25
Marko Šeruga
Premogovniški rovi pod Muzejem premogovništva Slovenije so v včeraj skoraj do polnoči odmevali od rudarskih pozdravov srečno in industrijske suite Kohle ist Brot (premog je kruh, op. a.) v izvedbi Laibachov, ki po zagotovilih velenjskih rudarjev kljub svoji zvokovni moči niti na njihov najslabši dan ne bi mogla zrušiti rovov.

Tri zaporedne in obenem tudi razprodane izvedbe koncerta niso navdušile samo ljubiteljev ene od najbolj prepoznavnih domačih zasedb, ampak ponudile tudi vpogled v zanimivo premogovniško kulturo, ki je v kombinaciji z Laibachom tako postala še toliko bolj posebna.

"Smo premogovniški kraj, prav tako pa iz premogovniškega kraja izhaja Laibach. zato smo stopili v stik z Delavskim domom Trbovlje in z Laibachom ter najprej naredili razstavo, ko smo se odločili še za prostor, namenjen prireditvam pod zemljo, pa smo se dogovorili še za koncert," je pot do petkovega koncerta, do katerega so se obiskovalci morali spustiti še 200 metrov pod zemljo in se sprehoditi po najstarejši jamski progi v Premogovniku Velenje, opisal direktor Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju Stojan Špegel.

Da je tudi sam privrženec Laibachov in njihove umetnosti, ni bilo težko spregledati, saj bo v muzejskih prostorih vse do 18. novembra odprta tudi zanimiva razstava oziroma instalacija Laibach kunst - Glück auf, ki je tako kot koncert nastala kot del Evropske prestolnice kulture - Maribor 2012, na njej pa se bodo obiskovalci, če bodo hoteli priti v nebesa, najprej morali sprehoditi tudi skozi pekel in vice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.