Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

Lani Dylan, letos R.E.M.

Michael Stipe, pevec skupine R.E.M. Žurnal24 main
Skupina v rokah slovenskih glasbenikov in koncert na Kongresnem trgu.

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji, ki je lani podprlo projekt Boba Dylana, bo letos organiziralo projekt lani razpadle ameriške skupine R.E.M., ki je na glasbeni sceni delovala 30 let in sproducirala številne svetovne hite, kot so Losing My Religion, Everybody Hurts in Shiny Happy People. Pri nas so nastopili dvakrat – prvič v Ljubljani in drugič v Izoli, kjer je kot predskupina z bendom nastopil Vlado Kreslin, ki se je nato skupaj s Chrisom Eckmanom (The Walkabouts) skupini pridružil na odru. Projekt R.E.M.: Čista energija glasbe se bo ob izidu zgoščenke odprla z velikim brezplačnim koncertom, ki bo septembra na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kot nam je neuradno uspelo izvedeti, pa naj bi se za podporo dogovarjali tudi z menedžmentom oziroma člani skupine R.E.M.

 

Izbranih je bilo 14 slovenskih glasbenikov

Štirinajst izbranih slovenskih glasbenih izvajalcev bo posnelo priredbe, ki bodo izšle na posebni zgoščenki oziroma kompilaciji. Med izbranci so Siddharta, Elvis Jackson, N’toko, Vlado Kreslin (skupaj s hrvaško skupino The Bambi Molesters), Zoran Predin in Massimo Savić, Melodrom, Severa Gjurin, Murat & Jose, Boštjan Narat, Lollobrigida, My Buddy Moose in Chris Eckman, Steve Klink Trio ter The Toronto Drug Bust. Pesmi, ki so si jih izbrali izvajalci, segajo vse od 80. let ustvarjanja R.E.M. pa do komadov z njihove zadnje plošče. Kot pravijo na ameriškem veleposlaništvu, pa lahko pričakujemo še nekaj presenečenj. Poleg glasbe bo projekt sicer namenjen ozaveščanju o okoljevarstvu, ovekovečena bodo tudi dela številnih slovenskih okoljevarstvenih skupin, postavili bodo dvomesečno (september, oktober) fotografsko razstavo v parku Tivoli v sodelovanju z National Geographicom in Ekologi brez meja.

"Največji ameriški bend zadnjega časa"

"R.E.M. je največji ameriški bend zadnjega časa, saj je definiral indie glasbo v 80. letih, pritegnil svetovno pozornost v 90. letih in nadaljeval s snemanjem pomembne glasbe ter imel odlične nastope do svojih zadnjih dni," je povedal Christopher Wurst, vodja odnosov z javnostmi pri ameriškem veleposlaništvu in vodja 
projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.