Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Le za tiste, ki res znajo peti

Katarina Mala Arhiv organizatorja
50-letna prireditev z mlajšimi izvajalci vabi mlajšo publiko.

Letos mineva 50 let, odkar se je na Bledu daljnega leta 1962 odvila prva Slovenska popevka, ki se je pozneje preselila na Ljubljanski grad, nato v Križanke in potem v studio 1 RTV Slovenija.

Letos je padla odločitev, da se 50. izvedba zgodi v SNG Opera in balet Ljubljana. “Slovenska popevka je na neki način že klasična glasba pri nas in spada v kulturno izročilo, zato smo menili, da mora prostor to odražati,” je selitev komentiral odgovorni urednik razvedrilnega programa na TV Slovenija Vanja Vardjan in dodal, da prenovljena Opera omogoča kakovosten TV-prenos, ki bo na ogled na prvem programu TV Slovenija, in sicer 15. septembra ob 20. uri.

14 tekmovalcev, nobene matrice

Patrik Greblo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Letos na popevki nastopa 14 tekmovalcev, od katerih jih je veliko v zgodnjih 20. letih. Se torej prireditev, ki je praviloma rezervirana za starejše občinstvo, lepi na mlade? “Danes smo priča fenomenu, da nimamo samo enega stila ali žanra, ki bi živel in pokopal druge. Danes vsi žanri in stili živijo hkrati in istočasno. Mladi imajo svojo sceno in pester izbor dostopa do glasbe. Popevka pa je zmes melanholije, ki koraka s časom. Odzivajo se mladi izvajalci, ki privlačijo mlado publiko na drugi strani,” je povedal Patrik Greblo, vodja Glasbene produkcije TVS. Slovenska popevka torej sploh ni staromodna. Tako Vardjan kot Greblo menita, da je namen festivala ohranjati kakovost in pokazati, kdo je na tej ravni sploh sposoben peti. Ali z Vardjanovimi besedami: “Imamo sicer Emo, kjer nastopajo kakovostni pevci, a tam gre za matrico, tukaj pa za živ nastop z velikim revijskim orkestrom, kjer mora biti pevec zverziran, torej v prvi vrsti pride do izraza to, kdo sploh obvlada petje v živo.”

Darja Švajger: Čas kliče k posodobitvi

Med nastopajočimi je tudi nekaj povratnikov, med njimi Darja Švajger, ki se bo predstavila s skladbo Ljubljena. “Krasno je, da je dogajanje preseljeno v Opero, ob jubileju pa razmišljam, da je danes čas, ki kliče k posodobitvi zvoka. Danes smo vajeni drugačnih, bolj sodobnih ritmov in je potreben premik naprej.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.