Magazin > Film & Glasba & TV
51 ogledov

Lendero: "Žal mi je, da je šla igra v to smer“

kametija Planet TV
"Treba je vedeti, da izolacija, notranji odnosi, naloge in neprestana prikrita tekma ustvarjajo v resničnostnih šovih posebno vzdušje, ki zahteva včasih jeklene živce," o sporu med Andrejem in Miho pravi voditeljica šova Kmetij: Nov začetek Saša Lendero.

Kako gledate na obračun med Mihom in Andrejem?
Predvsem bi rada na začetku izrazila presenečenje nad tem, kar sem opazila - da namreč nekateri gledalci mislijo, da v oddaji o tekmovalcih in pravilih odločam jaz. To je namreč popolna traparija, saj voditelj nima nobenih možnosti ali pravice vplivanja na potek igre.

V oddaji nimam dovoljenja, niti kompetenc za to, da bi o čemerkoli odločala ali presojala. Moja naloga je sporočanje novic, pogovarjanje s tekmovalci in poslušanje njihovih mnenj. To moram opraviti kot povsem nevtralni opazovalec. Zato sem se v vseh teh tednih že tako »zdresirala«, da dogodkov na posestvu pravzaprav niti ne presojam več, saj bi mi bilo sicer včasih lahko zelo težko.

Ob tem bi tudi rada poudarila, saj se mi pogosto dozdeva, da gledalci pozabijo, da gre za resničnostni šov. Ne jaz in ne produkcijska ekipa nismo vplivali na tekmovalce, ampak so s časom in bližino velikega finala na plan prihajale različne nianse njihovega značaja, na katere nimamo vpliva, zato je tudi prišlo do konflikta.

Komu pripisujete več krivde za incident?
Rečem lahko le to, da sta za vsak prepir potrebna najmanj dva in da na koncu vedno vsi nosimo posledice za svoje postopke, dejanja, besede … Kmetija: nov začetek je predvsem igra in to igro vsak igra na svoj način. Kakšen od načinov je lahko v določenem trenutku morda tudi moralno ali etično vprašljiv. Odločitev o tem, kako kdo igra igro, je odvisna od posameznikovih načel in njegovega vrednostnega okvirja. Zato lahko strategija, besede ali dejanja veliko povedo o človeku – včasih o njegovi iznajdljivosti, včasih pa žal tudi o čem drugem. Žal mi je, da je šla igra v to smer, saj jo mogoče igrati tudi drugače.
 
Kaj pravite na Andrejevo razlago, da se je le branil?
Vsak ima pravico do svojega mišljenja, razen mene seveda, ki moram biti nevtralna. S tekmovalci pa nisem 24 ur na dan, zato niti ne morem zanesljivo govoriti o tem, kaj se je dogajalo in zgodilo.
Kadar smo ljudje vpleteni v nek dogodek, ga subjektivno dojemamo, zato sem prepričana, da ga je Andrej res tako razumel. Verjetno bi v drugačnih okoliščinah reagiral drugače, tukaj pa so napetosti naredile svoje. Njegova reakcija je žal pomenila kršenje temeljnega pravila oddaje, ki mora upoštevati stroga pravila lastnikov licence in ki so ga morali vsi udeleženci podpisati pred vstopom v igro.  Zato je bil možen samo en razplet – na kmetiji namreč vsakršen fizični napad - ne glede na razlog - pomeni konec igre za tistega, ki se spozabi.

Ste pričakovali, da lahko v šovu pride do česa takšnega?
Produkcijska ekipa je delala zaplete, ampak ti so povezani z nalogami, ki so jih morali opravljati. Zagodli so jim tudi ob vstopu na posestvo, a na njihovo obnašanje ne moramo vplivati, tako da tega nisem pričakovala. Kamera je tekmovalce ujela takšne, kot so.

 
Tekmovalce poznate zelo dobro. Bi verjeli, da bo Andreju počil film in da se bo koga fizično lotil?
Kljub temu, da sem s tekmovalci preživela kar nekaj časa, si ne bi upala trditi, da jih poznam. Ljudje smo večinoma precej večplastna bitja, zato nekaj tednov in celo mesecev prav gotovo ni dovolj časa. Mislim pa, da je Andrej presenetil tudi samega sebe. Verjetno je bil prepričan, da ga nobena situacija na posestvu ne bo tako vrgla iz tira. Treba je vedeti, da izolacija, notranji odnosi, naloge in neprestana prikrita tekma ustvarjajo v resničnostnih šovih posebno vzdušje, ki zahteva včasih jeklene živce.
 
Med kom lahko še pride do zaostritve odnosa?
Odnosi med tekmovalci se hitro in včasih zares nepričakovano spreminjajo. Še malo nazaj so bili na primer odnosi med Denisom in Andrejem zelo napeti in precej sovražni, na koncu pa sta bila velika zaveznika. Napovedovanje žarišč zato ni najbolj hvaležno opravilo. Vseeno pa mislim, da do fizičnega obračuna v takem ali drugačnem smislu ne bo več prišlo, saj so se zdaj vsi prepričali, da se tega pravila oddaja zares drži. Tako strogo upoštevanje je NUJNO potrebno zaradi velikih napetosti, ki se občasno ustvarjajo med tekmovalci. Če bi malo popustili, bi kmetija lahko postala nevaren kraj. Tako pa je včasih samo zelo neprijeten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.