Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Letošnji zmagovalec je Azerbajdžan

Azerbajdžan: Ell/Nikki - Running Scared
1/28
Žurnal24 main
Zmagovalna pesem 56. izbora za pesem Evrovizije je pesem Running Scared iz Azerbajdžana, ki je bila med favoriti. Maja je pristala na 13. mestu.

Na letošnji 56. Evroviziji slavita Ell in Nikki iz Azerbajdžana, ki sta pela skladbo Running Scared.


Čeprav je bila zmaga presenečenje, sta bila pevca od vsega začetka prepričana, da je njuna pesem zmagovalna. “Od samega začetka sem verjel, da bomo zmagali,” je dejal Elli, Nikki pa je dodala, da so se ji uresničile sanje. “Še pred nekaj meseci sem bila gospodinja, zdaj pa sem zmagovalka izbora za pesem Evrovizije. To so bile moje največje sanje.” Azerbajdžanca tako že načrtujeta izdajo plošče, na vprašanje, kako lahko pesem Running Scared pomaga reševati trenutne težave, s katerimi se spopada Evropa, pa je Eldar odgovoril: “S pesmijo želiva združiti vso Evropo.”

 

Maja Keuc je s 96 prejetimi točkami pristala na 13. mestu. Vendar pa se mlada slovenska predstavnica lahko pohvali s tretjim mestom v drugem polfinalnem izboru.

Največ točk, torej 12, je naša Maja prejela od Hrvatov in iz Bosne in Hercegovine, Srbija in Makedonija sta ji dali po 10 točk. Danci so nam namenili sedem točk, Ciper in Madžarska šest, Rusija pa pet točk. Romunija nam je podelila štiri točke, Izrael, Latvija, Avstrija in Malta pa po tri. Iz Turčije, Irske, Estonije in Nizozemske smo dobili dve točki, iz Slovaške, San Marina, Portugalske in Nemčije pa eno.


Slovenci največ točk Bosni in Hercegovini

Glasovanje se je začelo že ob izvedbi prve skladbe in je trajalo ves prenos. 50 odstotkov glasov je prispevalo telefonsko glasovanje gledalcev in poslušalcev, 50 odstotkov pa petčlanska strokovna komisija, ki so jo pri nas sestavljali Mojca Menart, Lovro Ravbar, Nuša Derenda, Eva Černe in Miha Vardjan. Točke slovenskega glasovanja je v Düsseldorf sporočil Klemen Slakonja. Slovenci smo bili najbolj radodarni do Bosne in Hercegovine, 10 točk pa smo podarili Srbiji. Osem točk so od nas prejeli Danci, sedem pa Nemci.


Maja Keuc, ki nas je po štirih letih evrovizijske suše spet popeljala v finale, se je s pesmijo No One predstavila pod zaporedno številko 20. Na odru so jo spremljale štiri spremljevalne vokalistke: Sandra Feketija, Martina Majerle, Katja Koren in Ana Bezjak.

Nekateri so napovedovali, da bo Maja potolkla slovenski rekord v uvrstitvah (7. mesto Darje Švajger leta 1995 in 7. mesto Nuše Derenda leta 2001), spet drugi so govorili, da je zmaga že to, da je prišla v finale. Sama je povedala, da ne čuti pritiska in da želi nastop predvsem izpiliti: "Zmaga se mi zdi nerealna, želim pa si seveda podreti slovenski rekord, čeprav se mi zdi težko."

Prireditev si je v živo ogledalo 36 tisoč ljudi
Današnji finale Evrovizije naj bi pred televizijske ekrane privabil 125 milijonov gledalcev, prireditve pa se je udeležilo 36 tisoč obiskovalcev. In ti so imeli kaj videti. Nemčija je namreč za organizacijo tega glasbenega spektakla zapravila 25 milijonov evrov, kar je 10 milijonov več, kot so zapravili v Oslu.

Nocojšnjo finalno prireditev so povezovali trije voditelji, in sicer Anke Engelke, Rakers Judith in Stefan Raab. Edini moški voditelj je že uvodoma razživel občinstvo z izvedbo lanske zmagovalne pesmi Satellite, nato pa se mu je na odru pridružila tudi njena izvajalka Lena.

Končni vrstni red finalistov:

  1. Azerbajdžan: Ell/Nikki – Running Scared (221 točk)
  2. Italija: Raphael Gualazzi – Follia d’amore (189 točk)
  3. Švedska: Eric Saade – Popular (185 točk)
  4. Ukrajina: Mika Newton – Angel (159 točk)
  5. Danska: A Friend In London – New Tomorrow (134 točk)
  6. BiH: Dino Merlin – Love In Rewind (125 točk)
  7. Grčija: Loucas feat. Stereo Mike – Watch My Dance (120 točk)
  8. Irska: Jedward – Lipstick (119 točk)
  9. Gruzija: Eldrine – One More Day (110 točk)
  10. Nemčija: Lena – Taken By A Stranger (107 točk)
  11. Velika Britanija: Blue – I can (100 točk)
  12. Moldavija: Zdob și Zdub – So Lucky (97 točk)
  13. Slovenija: Maja Keuc – No One (96 točk)
  14. Srbija: Nina – Čaroban (85 točk)
  15. Francija: Amaury Vassili – Sognu (82 točk)
  16. Rusija: Alexej Vorobjov – Get You (77 točk)
  17. Romunija: Hotel FM – Change (77 točk)
  18. Avstrija: Nadine Beiler – The Secret Is Love (64 točk)
  19. Litva: Evelina Sašenko – C'est Ma Vie (63 točk)
  20. Islandija: Sjonni's Friends – Coming Home (61 točk)
  21. Finska: Paradise Oskar – Da Da Dam (57 točk)
  22. Madžarska: Kati Wolf – What About My Dreams? (53 točk)
  23. Španija: Lucía Pérez – Que Me Quiten Lo Bailao (50 točk)
  24. Estonija: Getter Jaani – Rockefeller Street (44 točk)
  25. Švica: Anna Rossinelli – In Love For A While (19 točk)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.