Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Letu 2011 vladale franšize

Misija: Nemogoče - protokol duh
1/10
Karantanija cinemas
Preverite, kateri filmi so najbolj zaznamovali leto 2011 ...

Še vedno popularne franšize

Filmski ustvarjalci so se tudi letos držali preverjenih zgodb o uspehu in na velika platna lansirali tretji del Transformerjev, četrti del Piratov s Karibov, peti del Hitrih in drznih, drugi del Johnnyja Englisha, četrti del Misije: Nemogoče, drugi del Sherlocka Holmesa …

Slovenske igralke v tujih uspešnicah

V filmu Besa režiserja Srđana Karanovića, ki je bil tudi srbski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, je zablestela naša igralka Iva Krajnc. Ameriška revija Hollywood Reporter jo je celo primerjala z Nicole Kidman v mladih letih. Iva pa ni bila edina, ki se je preizkusila v tujini, letošnje leto je bilo uspešno tudi za Katarino Čas, ki je zaigrala v irskem komičnem trilerju Policist režiserja Johna Michaela McDonaugha.

Zadnji deli mega filmskih uspešnic

Letošnje poletje smo dočakali drugi del zadnjega filma o najbolj slavnem čarovniku, Harry Potter in Svetinje smrti. Kar se je začelo leta 2001 s Harryjem Potterjem in kamnom modrosti, se je letos končalo s Harryjem Potterjem in Svetinjami smrti. Pottermanija tako traja že desetletje. Prvi del zadnjega nadaljevanja je med občinstvo poslala tudi saga Somrak, milijone oboževalcev po vsem svetu je v kinematografe privabila Jutranja zarja.

Novembrski Liffe

Na letošnjem ljubljanskem filmskem festivalu sta slavila film Zaklonišče režiserja Jeffa Nicholsa in kratki film Davida O'Reillyja Svet zunaj, občinstvo pa je nagradilo dramo režiserke Pernille August Onstran. Med vidnejšimi sta bili še Polnoč v Parizu Woodyja Allena in Melanholija Larsa Von Trierja.

Konec leta v znamenju domačih režiserjev

Vsi ljubitelji slovenskih filmskih ustvarjalcev so prišli na svoj račun ob koncu letošnjega leta. Najprej je v kinodvorane vabil Andrej Košak s filmom Stanje šoka, zgodbo, ki se sicer dogaja v času tranzicije, vendar je še kako aktualna tudi danes. Poleg zgodbe, ki se nas je dotaknila in nasmejala, je film očaral tudi z odlično igralsko zasedbo, z Martinom Marionom, Urško Hlebec in Nikolo Kojo v glavnih vlogah. V začetku decembra smo dočakali Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića - Đura, ki pa je s svojo ustaljeno zgodbo in igralsko zasedbo poskrbel za manjše razočaranje. Največji uspeh pa je letos gotovo slavil Mitja Okorn s filmom poljske produkcije Pisma Sv. Nikolaju, ki si ga je že v prvih dneh predvajanja ogledalo več kot dva milijona Poljakov.

Na svoj račun prišli tudi najmlajši

Male in velike otroke so letos najbolj razveselili modri junaki Smrkci v 3D-izvedbi. V začetku leta je navduševal hudomušni Rango, poleti drugi del priljubljenih Avtomobilov in Kung Fu Pande, svojo podobo na velikih platnih pa so letos dobile tudi popularne Winxice.

Veliki med velikimi

Na letošnjih oskarjih je blestel film Kraljevi govor, ki je osvojil oskarja za najboljši film in oskarja za najboljšega igralca (Colin Firth). Oskar za najboljšo igralko je šel v roke Natalie Portman za vlogo v filmu Črni labod. Poleg zlatih kipcev si bomo zagotovo zapomnili tudi letošnji beneški filmski festival, ki so ga zaznamovali režiserji med igralci: Madonna, George Clooney in Al Pacino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.