Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Levo Tof, desno Končar

Moped šov ekipa Anže Furlan
Danes se bo ob 20. uri v Cankarjevem domu zgodila premiera Moped Showa v živo pod režijsko taktirko Romana Končarja, ki v njej tudi nastopa in je hkrati njen dramaturg.

Na odru se mu bodo v uro in pol trajajoči predstavi pridružili Tone Fornezzi - Tof, zaščitni znak in scenarist radijskega Moped Showa, Simona Vodopivec Franko in glasbenik Miran Juvan. Med pogovorom s tremi protagonisti Moped Showa v živo, Končarjem, Vodopivec Frankovo in Tofom, smo vsem zastavili vprašanje, ali je satira v Sloveniji na smrtni postelji, in dobili naslednje odgovore.

"Vznemirja-pomirja, vzburja-razburja"

"Bo že držalo. Satira je pri nas v zadnjih izdihljajih. Veste, kaj opažam na svojo veliko žalost? Ljudje so v samostojni Sloveniji bolj preplašeni kot v rdeči Jugoslaviji. Pomislite, koliko je bilo včasih vicev na račun bivše partijske oblasti. Zdaj ni šal, ki bi letele na aktualno politično oblast. Politične satire ni in razmere v državi postajajo sumljive, ko se ljudje ne smejejo več," je pronicljivo ugotovil Tof. Tudi Vodopivec Frankova je dejala, da je pri nas veliko humorja in manj satire, ter kot poslednji branik tega žlahtnega žanra izpostavila Tofa. Končar je pragmatično odgovoril, da ga ne zanima, kakšno življenje živi satira v naši državi, kot režiserju predstave pa mu je bil izziv spraviti Tofove tekste v gledališko formo; kot je povedal, mu je to na koncu dobro uspelo in bo predstava uspešna s formulo "vznemirja-pomirja, vzburja-razburja".

Blažena med moškimi

Vodopivec Frankova je edina ženska med tremi moškimi. Tako je bilo že v radijskih časih, ko so Moped Show prek Vala 202 ponesli v skoraj vsa slovenska gospodinjstva. Ta satirična oddaja je v 80., še bolj pa v 90. letih le pridobivala občinstvo in dosegla svojevrsten rekord neko soboto, ko jo je poslušalo več kot milijon ljudi. Ideja, da naredijo Moped Show kot gledališko predstavo, je zorela dolgo. "Obljubljam veliko smeha. Zbrane so najboljše šale našega dvajsetletnega dela, ki gredo na aktualne teme bitke talentov, delavce, sindikate," je razložil Tof, ki je mislil, da bo Končar imel kaj proti šalam, ki letijo na Janšo, a glej ga, vraga, "sploh ne, še več, glasno so se jim smejali prav najbolj zagrizeni esdeesovci na generalki". Če to ni smešno ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.