Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Liffe: 12 dni zgodb za vse okuse

Letošnji LIFFe je jubilejni. Žurnal24 main
V Ljubljani in s skrajšanim programom v Mariboru se bo danes začel 25. ljubljanski mednarodni filmski festival, poznan po svoji skrajšani obliki - Liffe.

Festival bo v 12 dneh v ustaljenih sekcijah predstavil presežke aktualne in klasične kinematografije. Za festivalske nagrade vodomec se bodo ponovno potegovali filmi v sekciji Perspektive.

Programski direktor festivala Simon Popek se je s sodelavci odločil, da letošnjo retrospektivo naslovi Veliko platno: Filmi, ki jih nočete videti nikjer drugje kot v kinodvorani.

Film po njegovem prepričanju sodi v kinodvorano, televizijski ekrani in računalniki gledalca prikrajšajo za pravo filmsko izkušnjo. V retrospektivi, ki so jo sestavili povabljeni filmski poznavalci, so med drugim filmi Čarovnik iz Oza, Lawrence Arabski, Francoska zveza in Satantango madžarskega filmskega velikana Bele Tarra, ki bo tudi gost festivala.

Obiskovalci Liffa bodo lahko izbirali filme v ustaljenih sekcijah Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon, Evropa na kratko in Posvečeno, ki tokrat v ospredje postavlja enfant terribla švedske kinematografije Rubna Östlunda in ruskega ikonoklasta Alekseja Germana.

Liffe bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odprla filmska klasika iz leta 1967 Playtime Jacquesa Tatija, ki velja za brezkompromisno drzno, mogočno in virtuozno koreografirano mojstrovino enega največjih vizionarjev filmske komedije. Prav s tem filmom so želeli organizatorji festivala opomniti na nabor filmov iz letošnje Retrospektive.

Med najbolj znanimi filmi letošnjega festivala so G. Turner Mikea Leigha, Leviatan Andreja Zvjaginceva, Pasolini Abela Ferrare, Višja sila Rubna Östlunda, Poti k zvezdam Davida Cronenberga, Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju Roya Anderssona in Otok ljubezni Jasmile Žbanić.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.