Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

LIFFe predstavil svoj program

Darjeeling Ekspres je zadnja v seriji mojstrovin ekscentričnega režiserja Wesa A Žurnal24 main
18. Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe) je pred vrati - letos z novim vodjem, novimi sekcijami in nekaj zvenečimi filmi.

Med 7. in 21. novembrom si bodo filmoljubi lahko ogledali nič manj kot 100 filmov, ki jih je letos zbral Simon Popek, novi programski direktor vsako leto bolj obiskanega festivala. Popek, ki je na tem mestu zamenjal Jelko Stergel, je na današnji konferenci v Cankarjevem domu dejal, da je nekatere sekcije ukinil, druge okrepil. Več poudarka bo na avtorskih opusih in nacionalnih kinematografijah.

Festivalske sekcije so naslednje: Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Proti vetru, Fokus z dvema deloma: Zares neodvisni ameriški film in Zmagoviti novi romunski film, Retrospektiva s programom filmov Šveda Roya Anderssona in Francoza gruzinskega rodu Otarja Iosselianija, Posvečeno s poklonom ameriškemu filmarju Jamesu Benningu, ki ga tudi pričakujejo v Ljubljani. Devet del bo v sekciji kratkega filma, Svet na kratko.

Ob svetovni premieri je obiskal Benetke. Šarmantnega Clooneyja v Ljubljani v živo ne pričakujte. © Distributer

 

Clooney, Gere in Charlize na naših platnih
Nagrade ostajajo nespremenjene – vodomca dobi najboljši izmed 12 filmov v sekciji Perspektive, podelili pa bodo tudi nagrado kritikov FIPRESCI, nagrado Amnesty International in zlati kolut, ki ga dobi film z najboljšo oceno po izboru občinstva.

In zdaj k izboru filmov: že na prvi pogled je očitno, da je letos precej več filmov, ki so se predstavili na pred kratkim končanih največjih mednarodnih filmskih festivalih – v Cannesu, Benetkah in Torontu, če omenimo le tri. V sekciji Predpremiere naj tako izpostavimo Darjeeling ekspres, nastalega pod režisersko taktirko prepoznavnega mladega ameriškega filmarja Wesa Andersona , Michael Clayton, temačen odvetniški triler, v katerem blesti George Clooney , Pomlad v Bosni, kjer Richard Gere lovi srbske vojne zločince, V dolini smrti, ameriško protivojno dramo režiserja in oskarjevskega scenarista Paula Haggisa ter športni dokumentarni film za ljubitelje nepozabnega Zizouja - Zidane: Portret 21. stoletja.

Corbijn je ustvaril pretresljiv vpogled v zadnje dni življenja pevca skupine Joy Division. © Distributer

 

Za sladokusce in nekonvencionalneže
Poleg tega velja omeniti tudi nekaj izstopajočih filmov v preostalih sekcijah: romunski 4 meseci, 3 tedni, 2 dneva, ki je Cristianu Mungiuju v Cannesu prinesel zlato palmo, videli bomo tudi njegov čisto sveži film Sanje o Kaliforniji, režiserski prvenec igralke Julie Delpy Dva dni v Parizu, Lepotico dneva Luisa Bunuela , kitajsko uspešnico Mirno življenje, ekstravagantni in hvaljeni Nadzor, ki ga je posnel sicer fotograf Anton Corbijn , Slavo filmarju! razvpitega Japonca Takešija Kitana , poetiko Manoela De Oliveire Še vedno lepotica in sveži film najslavnejšega nemškega režiserja turškega rodu Fatiha Akina , Z druge strani.

Na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji slovenskega filma z novim izdelkom Maje Weiss (Varuh meje), v Portorožu premierno prikazane Instalacije ljubezni. To je le nekaj pokušin iz bogatega izbora, za kaj več in urnik pa si oglejte uradno spletno stran 18. LIFFa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.