Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Liffe za filmske sestradance

"Ekstremni portret ekstremnega športnika. Kot dokumentarni film Mož, ki je prema Žurnal24 main
Naj filmi po izboru programskega direktorja Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki se začenja jutri, ko bo na ogled že 14 filmov, bo v desetih programskih sklopih na ogled ponudil 106 filmov.

Za tiste, ki se ne bodo zadovoljili zgolj s preverjenimi imeni, kot sta na primer Lars von Trier ali Jim Jarmusch, programski direktor festivala Simon Popek poleg tekmovalne sekcije Perspektive posebej priporoča tri filme.

  • Svet gre k vragu: ameriška eksperimentalna ekstravaganca režiserja Craiga Baldwina, ki dela filme samo z že obstoječim materialom. "Arhivski material Baldwin ponavadi nabira iz različnih virov, bodisi iz hollywoodskih filmov bodisi iz dokumentarcev, in potem iz tega zlepi svoj film, svojo zgodbo. V smislu formalnega preigravanja gre zagotovo za najzanimivejši film festivala."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
  • Izven sedanjosti: nemški film Andreija Ujice iz retrospektive o padcu berlinskega zidu pripoveduje o sovjetskem astronavtu, ki je šel v vesolje iz Sovjetske zveze in se vrnil v Rusijo. "Zanimiv dokumentarec in prvi film, v katerem je bila v vesolju uporabljena 55-milimetrska kamera, tako da je tudi vizualno zelo impresiven."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

  • Zvok žuželk: Zapiski mumificiranega trupla: eksperimentalni švicarski dokumentarec Petra Liechtija o človeku, ki se je sestradal do smrti. "Ob njegovem mumificiranem truplu so v gozdu našli tudi dnevniške zapiske, ki popisujejo, kako se je sestradal do smrti, po njih pa je režiser posnel film."

 

Stroški in cene

Predračun festivala znaša 337 tisoč evrov. Od vstopnic bo pokrita polovica stroškov, 20 odstotkov prispeva ministrstvo za kulturo, 30 odstotkov pa sponzorji in program Media.

Cene vstopnic: Ljubljana: predpremiere 5,10 evra, drugi sklopi 4,90, za dijake in študente 4,50 evra; Maribor 4,30 evra, za dijake in študente 3,90. Popusti za pakete različnih filmov znašajo od 10 do 30 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.