Magazin > Film & Glasba & TV
116 ogledov

Ljubljana festival: Razkrili letošnji jubilejni program

ljubljana festival
Festival Ljubljana slavi jubilejnih 70 let.

Eden najstarejših mednarodnih festivalov teh razsežnosti vsako leto s skrbno izbranim in žanrsko raznovrstnim programom pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju v prestolnici, saj Ljubljana, predvsem v poletnih mesecih, postane stičišče priznanih tujih in domačih umetnikov. Vodilo pa še vedno ostajata kakovost in svežina. Med 21. junijem in 8. septembrom bomo priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, na sporedu bodo tudi mojstrski tečaji Festivala Ljubljana, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici, številni dogodki pred uradnim začetkom festivala in še mnogo več. V letu, ki ga hkrati zaznamuje 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, bo osrednje prizorišče prireditev ponovno Poletno gledališče Križank. Vstopnice so že v prodaji.

Česa se lahko veselimo

Vrhunci 70. Ljubljana Festivala bodo tradicionalna Poletna noč, muzikal Zgodba z zahodne strani, maestro Christopher Eschenbach, Béjart Ballet, Faustovo pogubljenje pod taktirko Charlesa Dutoita, Edward Clug, dirigent Riccardo Muti, mezzosopranistka Elīna Garanča, John Malkovich, tenorist Plácido Domingo, Orkester Zahodno-vzhodni divan pod taktirko Daniela Barenboima s solistom Lang Langom, Simfonični orkester iz Pittsburgha pod taktirko Manfreda Honecka s pianistko Hélène Grimaud, tenorist Juan Diego Flórez, Tajski filharmonični orkester pod vodstvom Alfonsa Scarana, violinistka Lana Trotovšek in violist Maksim Risanov z Londonskim kraljevim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Vasilija Petrenka, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, gala koncert Slovenskega okteta ob 70-letnici delovanja, muzikal Povodni mož, Vlado Kreslin in še bi lahko naštevali. Sedemdeseto izvedbo poletnega festivala bodo slavnostno sklenili Dunajski filharmoniki pod taktirko finskega dirigenta Esa-Pekke Salonena. 

Več o sporedu najdete TUKAJ

Na otvoritvenem večeru bomo v ospredje postavili velik avtorski prispevek mojstric in mojstrov besede, priznanih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so s svojimi verzi obogatili in zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe. S Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ob vodstvu dirigenta Patrika Grebla bodo ob 70-letnici Ljubljana Festivala v izvedbi najboljših slovenskih pevk in pevcev slišali več kot 23 nepozabnih skladb. Skozi večer nas bosta pospremila Bernarda Žarn in Mario Galunič.
(21. 6., 20.45, Kongresni trg)
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.